Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лідія Федорівна Яковлєва

"У 2014 я пережила обстріл. Дивом вціліла"

переглядів: 103

Тривалий час я жила в Дніпропетровській області, потім довелося переїхати в Донецьку. Тепер знову живу в Дніпропетровській області. Працювала. У мене двоє дітей. 

У 2014 році довелося пережити обстріл, вилетіли всі вікна. Я сиділа за перегородкою. Дивом вціліла. Людей повбивало на вулиці. 

24 лютого 2022 року я прокинулась рано, ввімкнула телевізор. Якраз Президент оголосив, що розпочалася війна. Всі в розпачі. І ми вже й очікували цього. Великої несподіванки для мене не було. 

Все складно. У мене хворі ноги. Я ходжу з паличкою після інсульту. Хліба довго у нас не було, води, світла. Все готова пережити, аби тільки війні прийшов кінець. Я не думала виїжджати, але мене переконали. Я одна, всі виїжджали. Я замовила таксі, взяла сумку і приїхала в Курахове. А звідти нас вивезли до Дніпра. Там була релігійна громада, де нам допомогли. Потім – сюди, у Жовті Води. 

Шокувала підступність наших ворогів. Вони казали, що в українців стріляти не будуть. А вийшло з точністю до навпаки. Я ніколи не думала, що будуть нас обстрілювати ракетами. 

Було дуже приємно, коли нас евакуювали: нас так добре зустрічали, годували! Столи ломилися від їжі. Я була здивована і зворушена. Можна було брати одяг, їжу – все безкоштовно. Уважно ставилися. Я прямо аж плакала. І в Дніпрі зустріли. І годували прямо ресторанною їжею. Я була дуже приємно здивована. Я навіть не вірила, що таке може бути. І кожному з собою давали печиво, яблука. Це були моменти, які зігрівали душу. 

Я зараз з сином у Жовтих Водах. Хочеться повернутися додому. Квартира у нас ціла. З одного боку шибки вибиті. А з нашого - ні. Магазини розбиті. 

Як на мене, має відбутися щось незвичайне. Як у Велику Вітчизняну американці і англійці відкрили другий фронт, і ми перемогли. Так і тут. Мені здається, що буде перелом, і Україна переможе.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Гірник 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій