Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Чернова

"Тяжкі бої починалися вже за 1 км від будинку"

переглядів: 47

Чернова Аліна, учениця 10-А класу комунального закладу «Харківський ліцей №147 Харківської міської ради»

Вчитель, що надихнув на написання есе: Тернавська Лариса Олександрівна

"Війна. Моя історія"

- Пишуть, що оголосили надзвичайний стан. Як ми будемо тоді виступати на площі?» - запитала я, перебуваючи на репетиції до вистави, яку збиралися показувати п’ятого березня на майдані Свободи до свята Масляної.

- Все одно будемо виступати, можливо тоді пізніше, - відповіла мені викладачка театрального мистецтва.

- А якщо війна..? Кажуть, що російські війська стоять поблизу кордонів…

- Аліно, не переживай! Такого точно не буде. Яка війна у ХХІ столітті?

Із цими словами я пішла додому, та з ними закінчився останній мирний день…

24.02.2022

Ранок. 04:45. Перші вибухи. Я прокидаюся о 5 ранку від розмови мами та бабусі:

- От же нелюди, казала бабуся. Напасти так рано вранці, та й без передмови, як гітлерівці.

- І не кажи… - відповідала мама, сумно зітхаючи.

Почувши такі слова я аж підплигнула з ліжка, у серці все стиснулося, я не могла повірити у те , що відбувається.

- Чи то правда те, що ви зараз говорите? - тихим тремтячим голосом промовила я.

- Так, Росія почала війну…

- Ні… ні! Бути такого не може! - мене охопила істерика. Я плакала і не могла зупинитися. За вікном один за одним стало чутно віддалені вибухи.

Як тільки запрацювали магазини, батьки вирушили за продуктами. Черги тоді були аж до виходу з магазину. На полицях майже нічого не було. Вдалося купити лише макаронів та трохи вівсяної каші.

У той самий час я з бабусею залишилися вдома. Сиділи у коридорі. Було дуже страшно, вибухи лунали щохвилини. Здавалося, що рашисти зовсім близько.

Мати з батьком швидко повернулися і ми попрямували до метро. Там уже було чимало людей, з них дуже багато іноземних студентів, які зовсім не володіли українською мовою. З першого дня ми оселилися на платформі, де і провели наступні 40 діб…

Першої ж ночі, коли вже збиралися спати, люди почали кричати, що у метро вибухівка. Незважаючи на те, що була вже комендантська година, попрямували у повній темряві додому. Ми майже не вмикали світло через світлове маскування. Уночі було так гучно, що мене просто тіпало. Я молилася, аби прокинутися наступного ранку…

А прокинувшись і відкривши фіранки, я оніміла від страху… Під вікнами стояв танк… Дякуючи Богові, український. Але це був справжній танк! Тяжкі бої починалися вже за 1 км від будинку. Ми знову дременули до метро. З того дня більше не ночували вдома.

Будні у метро були не такими й поганими. Було навіть весело, волонтери нас годували, а дітей розважали. Лише було холодно, спати доводилося у куртці, вкриваючись двома ковдрами. Я почала пристосовуватися, наша родина потоваришувала з сусідами, на мене найшло натхнення і самі собою створилися ці рядки:

«…Ризикуючи своїм здоров’ям, тілом
Військові захищають головне
Майбутнє української дитини
та український суверенітет».

Минав уже другий місяць у сховищі, проте ситуація не покращувалася. Людей у місті залишилося зовсім мало, щодня ставало лише гучніше. Почало прилітати в будинки, поблизу нашого. У квартирах вилітали шибки, двері, з’являлися величезні дірки від снарядів… Виглядало це дуже сумно.

Тоді батько наказав мені з бабусею та матір’ю вирушати за кордон, до Німеччини. Що ми і зробили наступного дня. У день від’їзду пролунало більше, ніж 100 вибухів безперервно. На вокзалі я гірко плакала, оскільки доводилося покидати Україну на невизначений час.

Через добу ми були вже в Польщі, а ще через дві - у Німеччині. Нам дала притулок гарна родина, якій ми дуже вдячні. Проте життя в Німеччині не складалося… Період адаптації затягнувся майже на рік. На чужині завжди гірше, аніж на Батьківщині, але доводилося звикати. Я вивчила німецьку мову, що було, звичайно, найкращим бонусом за час перебування там. Через 14 місяців після довготривалого вимушеного переїзду, ми, нарешті, повернулися додому.

Незважаючи на страх перед війною, перетнувши кордон, моє серце загомоніло радістю, а на душі стало легко-легко...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних молодь діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни їжа Біженці Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій