Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Дмитрівна Рябовол

«Тут є електроопалення - можете тут жити»

переглядів: 69

Про жителів Кам’янки і їх будинки окупантам розповідали місцеві. 

Я з селища Кам’янка (раніше Більмак). Якийсь час ми жили в окупації, а восьмого квітня виїхали до Запоріжжя.

Наш син живе у Словачинні - він нам повідомив, що почалась війна і росіяни бомблять Київ. 24 лютого він нам зателефонував о шостій ранку і запитав, як там Ріта в Києві. Це наша донька, в неї - двоє маленьких дітей. Коли обстріли почались, вони не знали, куди подітись і що робити. У нас був шок.

Кам’янку вперше обстріляли «Градами» третього березня. Чоловік був на роботі, а я вискочила у погріб разом з котом. Потім нас окупували, поставили блокпости. На роботу в адміністрацію я вже не їздила.

Страшно було залишитись без зв’язку. Люди підтримували один одного, як могли. Розказували одне одному, якщо вдавалось щось дізнатись, допомагали. Я домовилась зі знайомим підприємцем: він продав мені дріжджі, а я йому пекла хліб у хлібопічці.  У подруги не було світла - то вона мені привезла м’ясо, яке було в неї морозилці. Звичайно, було важко.

Окупанти нас не займали, але в магазинах було пусто, в банках були великі черги. Пам’ятаю, як стояла в черзі по борошно і його не вистачило.

На початку квітня пішли чутки, що заїхали кадировці і пішли по хатам. Було страшно. Да нашої хати зайшли четверо в масках зі зброєю, з ними говорив чоловік. Відповідаючи на їх питання, він сказав, що я ніде не працюю.

В мене був такий напад, що, здавалося, я втрачу свідомість. Вони хотіли викликати «швидку», а потім повернулись, щоб пересвідчитись, що зі мною все гаразд.

Наступного дня до нас знову прийшли. По вулиці їхала БПМ, далі – Урал, а слідом йшли пішки чоловік десять росіян. В нас тоді нічого не забрали, а через кілька днів ми швидко зібралися, забрали з собою ще двох людей похилого віку та виїхали. Їхали колоною з сотні приватних машин.

Проїхали 18 блокпостів. Всіх перевіряли, дивились. Дорогою ми бачили роздягнутого хлопця на одному з блокпостів. Прискіпливий ДНРівець розповідав, як ми знущалися над жителями Донецька. Коли ми доїхали до нашого блокпоста, плакали від щастя. Це було дуже тяжко.

В Запоріжжі ми працювали спочатку дистанційно, а потім вийшли на роботу: допомагаємо переселенцям. 75 відсотків нашого району окуповано, але ми всі чекаємо визволення.

Ми спілкуємося з сусідами, які залишилися в окупації. Ми їм вдячні від усього серця - вони, як можуть, дивляться за нашим будинком. Ми закопали два прапори, а ось всі грамоти мої з роботи сусід спалив. Він заховати хотів, але я не могла його на таку небезпеку наражати: окупанти все одно ходять по хатам і перевіряють все.

А люди, які пішли на співпрацю з ворогами, приводили російських військових до нашого будинку, казали, що в нас є електроопалення і їм можна там жити. І це - свої люди, які жили зі мною на одній вулиці, з якими ми вирішували якісь господарські питання.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Кам'янка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій