Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Руденко

"Тримаємось, усе буде добре"

переглядів: 20

63-річна Ірина Руденко померла під час повномасштабної війни 28 травня 2022 року. Ірина мала онкологічне захворювання і потребувала постійного догляду, хіміотерапій і лікування, проте отримати їх через постійні обстріли Маріуполя, де вона жила, не могла.

Тримаємось, усе буде добре

«Стрес і шок від бойових дій, на жаль, запустили незворотній процес. 28 травня 2022 року, за два місяці до шістдесят четвертого дня народження, Ірина покинула нас», – повідомили колеги загиблої.

Ірина народилася у селі Хлібодарівка Волноваського району Донеччини. Заслужена діячка естрадних мистецтв. Із 1995-го по 1998-й була завідувачкою департаменту культури у Маріуполі, згодом – директоркою та художньою керівницею Маріупольського театру ляльок. 10 років очолювала першу театральну школу-студію. Мала багато творчих планів – зокрема, хотіла відкрити в місті «БебіТеатр» для дітей від 1,5 до 5 років.

У березні 2022 року Ірина майже місяць провела з родиною у підвалі – без світла, води, тепла. Попри все, вона намагалася заспокоювати рідних, підбадьорювала інших.

«Я востаннє зустріла її на Малофонтанній, коли ми набирали воду з джерел. Десь 7 березня. Вона набирала воду для людей… Обійняла. Розповіла про кожного з театру ляльок: хто вийшов на зв'язок, хто ні. Сказала: «Тримаємось, усе буде добре», – пригадала знайома Ірини, Марія Кутнякова.

Наприкінці березня Ірина Руденко змогла вибратись із сім'єю з уже палаючого Маріуполя. Її здоров'я погіршувалося...

«Мама померла в лікарні селища Старобешевого. Там був найближчий медичний заклад, де їй могли надати допомогу. На підконтрольну Україні територію так і не змогла виїхати», – сказав син Ірини, Роман Руденко.

«У лікарні вона не полишала надії врятувати і своє дитя – свій Ляльковий театр та театральну школу! Вона перевіряла сторінки всіх учнів, чи виїхали вони, писала нову п'єсу, підтримувала і надихала акторів на нові звершення, мовляв «Ще зіграємо у Європі!» Зіграли, але вже у її пам’ять, у Берліні», – розповіли колеги загиблої.

В Ірини Руденко залишилися двоє синів, двоє онуків, мама, сестри, брати, племінники.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Старобешеве 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій