Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інна Федорівна

"Три перші дні нічого не їла. Шматок у горло не ліз"

переглядів: 129

Як почалася війна, сиділа я у погребі, а тоді свати в село забрали. Зять приїхав, кинув у машину. Їхали: ніде нікого немає, біля військової частини машини горять. І жила я у сватів у селі. У квартирі моїй, на щастя, тільки вікна повибивало.   

Страшно було. Куди діватись, не знаєш - бігаєш як придурок. Що робити, куди бігти? Та ще й я інвалід. У той погреб поки злізеш, поки вилізеш! Там холодно - хай Бог милує. А тоді нерви лікуєш. 

В першу ніч я не спала. Почалося все о 4:30 ранку - гуп-гуп. Який там сон? З погріба не вилазили. Ми три дні нічого не їли, з сусідами в погрібах сиділи. Яйце, шматок хліба і вода. У мене той шматок хліба ще й на третій день залишався. У горло не ліз. Вилізеш - воно бухкає знову і знову. Ніхто нічого не знає. Сусіди бігають, один у одного розпитують новини. 

Шокував напад на нас. За що? Чому? Як? В голові не вкладається. Розбомбили у нас зал. Злість така, ненависть на них. Навіть матюків не вистачає. Їх навіть людьми не можна назвати. Саранча якась. Всіх росіян видалила з контактів. 

Відтоді як почалася війна, ніякої радості немає. Коли тривога, тільки вуха нашорошуєш, до всього прислухаєшся. Щоб трохи відволіктись, я плету шкарпетки - їх передавали нашим хлопцям із ЗСУ. Кіно дивитися не можу. Після трагедії у Дніпрі я навіть радіо не можу слухати. Там щось розповідають, а я плачу. І не читається. Ходжу, як зомбі. 

Дуже зраділи, коли Херсон звільнили. А зараз знову у депресії, ні з ким спілкуватися не хочеться. 

Моя думка: повиганяють їх до чортової матері з усієї території України, яка нам належить з 1991 року. І щоб сліду їх, і духу навіть не було! І викопати рів, закидати його мінами, щоб воно тільки подивилося в наш бік і вибухнуло від одного тільки погляду. І щоб нікого з них не було на нашій території! 

Головне, щоб був мир. Щоб усі жили мирно, благополучно і щоб наша країна процвітала. Щоб ми відбудовувалися потихеньку. Ми їм ніколи не пробачимо! Мрію про Перемогу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій