Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Ходус

«Той ранок буде довго снитись»

переглядів: 138

Ходус Анастасія, 15 років, Комунальний заклад освіти «Середня загальноосвітня школа № 52» Дніпровської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Мисик Тетяна Миколаївна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Той ранок довго буде снитись,

І в голові питання:

Звідки? Як? Чому?

Та сльози на очах близьких та рідних:

Кому війна потрібна ця? Кому?!

Ранок 24. 02. 2022 запам'ятаємо назавжди…

Ця страшна війна постукала в наші двері зненацька майже серед ночі та залишилася в нашій пам'яті, як кадр з воєнного фільму тих часів, коли наші бабусі та дідусі були такого віку, як ми зараз. Я пам'ятаю зимовий ранок, вибухи за вікном, дзвінки, плач родичів… і мамині слова: "Вір мені: усе буде добре!" Та тільки через кілька днів ми зрозуміли, що той лютневий ранок змінив наше життя на "до" та "після". Нікуди з країни ми не від'їжджали, вирішили залишитися тут, удома, в Україні. Але весна цього року ніби пройшла повз нас...

Я вперше не помітила весну.

Її, мабуть, украли...

Тільки у снах я відчувала,

Як розквітали яблуні в саду.

Ця війна повністю змінила моє життя та життя моєї родини. Усе в «новому режимі», інколи не розуміючи, який за вікном день тижня та який час доби. Я не знаю, звідки ми брали сили, оптимізм і навіть жарти. Інколи в цьому допомагали знайомі, які знаходилися в «пеклі», на фронті. Вони надсилали нам свої фотографії, на яких хлопці посміхаються, а за кадром - море крові та вже оплакані побратими, але це все за кадром... А нам вони несли посмішку, оптимізм, волю до життя. Це як ліки... І це не ми слабкі, це так психіка наша захищається. Ми один одного зцілюємо. "Усе буде добре! " - писали нам інколи хлопці з передової. І ми відразу, ніби оживали, аж соромно ставало за свою слабкість.

Я пишаюся своїм містом, яке допомагає переселенцям, військовим, просто людям, які мають у чомусь потребу. Дніпро – прифронтове місто, через яке люди десятками тисяч рятувалися й продовжують рятуватися від війни. Наша обласна лікарня надає необхідну допомогу нашим героям-захисникам у безперебійному режимі, опікується переселенцями, а працівники критичних інфраструктур також «тримають оборону».

З перших днів війни наша школа допомагала переселенцям з тимчасово окупованих територій, збирала для них допомогу, прихищала, допомагала з переїздом до більш безпечних регіонів. Мабуть, не можна так говорити, але війна навчила мене бачити справжню людяність, підтримку, взаємодопомогу. Українці об’єдналися, щоб знищити ворога. Разом ми незламні.

Я розумію, що ця війна зі мною залишиться назавжди. Тобто вже ніколи, після перемоги не зможу її видалити зі своєї пам'яті, стерти. Так було і з нашими бабусями та дідусями, які до останніх своїх "сивих" днів розповідали нам, як вони маленькими ділилися між собою крихітками хліба, аби вижити. Війна - це назавжди, на жаль. Це як татуювання…

Ми всі віримо в перемогу. Цей день обов'язково настане. Мир - це коли ти вночі міцно спиш, а вранці спокійно йдеш до школи і не здригаєшся від повітряних тривог. Усе буде Україна.

ПОМІТКА: у творі використано уривки з віршу "Украдена весна", який написала моя матуся Наталія під час війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій