80-річна Валентина Поліщук загинула проти ночі 22 березня 2022 року в Маріуполі. Тоді вона була в підвалі будинку, де мешкала її донька Юлія. Пошкоджений обстрілами дім почав палати: несучі конструкції не витримали чергового удару і плити перекриття із пʼяти поверхів впали на підвал, поховавши усіх, хто знайшов там прихисток. Тіла вбитих пролежали під завалами кілька місяців.

Тіла вбитих пролежали під завалами кілька місяців

Дочку Валентини смерть оминула – вона вийшла з підвалу за три хвилини до трагедії разом із кількома сусідами. Хотіли подихати свіжим повітрям й оцінити стан будинку зовні.

Валентина Поліщук народилася й мешкала в Маріуполі. Закінчила медичне училище, працювала медсестрою – в опіковому відділенні, в операційній, в туберкульозному диспансері. У шлюбі з Миколою Поліщуком у них народилася донька Юлія.

Валентина Іванівна дуже любила квіти. Їхня з чоловіком квартира на Лівому березі Маріуполя була наповнена домашніми рослинами, за якими вона дбайливо доглядала. Також жінка обожнювала тварин. Спершу подружжя мало вдома риб, папуг, черепаху, згодом – декількох котів.

«Бабуся була дуже освіченою. В їхньому з дідусем домі була величезна бібліотека з художніми творами, енциклопедіями, науковими виданнями. Вони разом були 52 роки. Розумна і врівноважена, вона завжди знала, як підтримати, зберігала надзвичайну стійкість і силу духу. Ніколи не скаржилась, навіть коли почалось повномасштабне вторгнення... Непроста доля викарбувала її сталевий характер, на який опиралась вся родина», – розповіла онучка загиблої Анастасія Золотарьова.

У Валентини Іванівни залишився чоловік Микола та дочка Юлія, яким вдалось вибратись із окупованого Маріуполя через кілька місяців після загибелі жінки, а також онука Анастасія.

Історія з instagram каналу Victims of russia.