На момент захоплення Росією Маріуполя у травні 2022 року в місті перебували три оркестри: Національної гвардії України, 36-ї бригади морської піхоти та Збройних сил України. Музиканти були на ротації разом із бойовим складом своїх підрозділів. До полону потрапили після виходу з «Азовсталі» і металургійного комбінату імені Ілліча. Відомо, що частина музикантів нині перебуває у в'язниці в Оленівці, а ще частину вивезли до Росії. Матеріал Радіо Свобода.

Серед артистів цього колективу, що й досі перебувають у полоні, – чоловік Лілії Фаріонової – бас-гітарист оркестру морської піхоти Євген. Із Миколаївщини на Донеччину музиканти виїхали за місяць до початку масштабної фази війни.

Тепер замість концертів – два роки полону

Євген Фаріонов часто виступав у скверах, де й познайомився з майбутньою дружиною

«У Маріуполі мій чоловік разом із оркестром опинився на ротації. Поїхала майже вся бригада, й оркестр поїхав з ними. Вибір стояв між Каліфорнією, оскільки незадовго до цього хлопці посіли призове місце в конкурсі, й Маріуполем. Вирішили їхати на Донеччину, а замість концерту – просто записали відео», – пригадує дружина полоненого оркестранта.

Тепер замість концертів – два роки полону.

«3 лютого 2022 року я бачила чоловіка востаннє. 24 лютого ми зв’язалися по телефону, він мене заспокоїв, а я йому сказала, що з України не виїду, доки він у Маріуполі. Де вони базувалися, я не знаю, а в останні перед полоном дні там був дуже поганий зв’язок, і розмова тривала по 20-30 секунд: «У вас усе гаразд? – Так, усі живі». А потім ми вже по родичах передавали інформацію одне одному, хто що чув», – пригадує Лілія Фаріонова.

«Чоловіка бачили в полоні живим»

12 квітня 2022-го, коли оркестранти потрапили в полон, для родини Фаріонових – особлива дата: цього дня 10 років тому офіційно почалися їхні стосунки.

«Нас із чоловіком зв’язала музика. Я побачила, як він грає на гітарі в сквері, бо він часто виступав на вулиці, й вирішила підійти, бо я теж музикантка, піаністка за освітою. Підійшла, познайомилися – й так усе закрутилося», – з лагідним сумом розповідає історію знайомства Лілія Фаріонова.

Тепер замість концертів – два роки полону

Останнє спільне фото родини перед початком повномасштабного вторгнення

Тепер же вона рахує кількість днів, що їх провів Євген у полоні.

Аби контактувати між собою та боротися за звільнення музикантів було простіше, рідні полонених оркестрантів 36-ї бригади морської піхоти відновили офіційну сторінку бригади в соціальній мережі. Разом ходять на зустрічі й акції. Нову інформацію щодо стану полонених артистів дізнатися важко.

«Після останнього обміну зі мною зв’язалася дружина колишнього полоненого й розповіла, що її чоловік бачив у полоні мого. На той час він був живим. Багато не розповідали, але з такого особистого, що передав Євген, то це його величезне бажання мати дитину після повернення з полону», – ділиться сокровенним дружина ув’язненого оркестранта.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.