Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Федорівна Губрієнко

«Так мені важко, що мрію лягти, заснути та не встати»

переглядів: 428

Валентині Губрієнко важко пересуватися на милицях, тому вона боїться обстрілів. Ховається під стіл, бо льох потріскався, та й будинок дуже постраждав.

З самого першого дня у 2014 році моє життя змінилося. Ой, ховалась я у підвал, і підвал зруйнували, полопався кругом – то я під стіл. Покладу подушку одну під бік, а іншу – під спину. Там і спала ночами – під столом.

У будинку та літній кухні вікна повилітали. У нас дорогі вікна – повилітали всі, плівкою забивали. А на даху побитий шифер, син поліз там відра, миски підставив, де дірки. Повністю підставив: і на кухні, і на хаті - шифер побитий. Кут розвалився біля хати, то вона вся ледве тримається. Ще раз бахне – і все, хати не буде, розпадеться.

Я взагалі ногами не ходжу. Дві милиці у мене - ледве по хаті пересуваюсь. Продукти іноді син приносить. Раніше добре було, як нам давали допомогу: і борошно було, і макарони, і масло. А тепер син те, що мені хочеться, не придбає. Добре, хоч солдати допомагають – воду приносять. У нас же води немає, то спасибі солдатам – навідують мене, коли хліба принесуть або булочку.

Восьмий рік уже – як десь гупне, у мене ноги підкошуються і руки трясуться. Вночі не сплю, прислухаюся. Нещодавно знову обстрілювали. Я в літній кухні була, як засвистіло над головою, я й побігла у веранду. І як я встигла заскочити? Уламок прямо в порозі в мене застряг. Боже, це не передати! Сиділа під столом між вікнами. А що робити?

Один раз розбили трансформатор, а щойно відремонтували – його вдруге розбили. Майже місяць світла не було. Так мені важко, що мрію лягти, заснути і не встати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Тарамчук 2014 2021 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я малозабезпечені їжа 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій