Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна Клименко

"Свист ракети вселяє страх"

переглядів: 19

Клименко Анна

8 клас Дмитрівського ліцею імені Т. Г. Шевченка Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області

Вчителька, що надихнула на написання – Столбова Валентина Дмитрівна

Війна. Моя історія

Почалася війна...Від цієї фрази в серці змішані почуття. Багато хто, почувши її,  пригадує 2014, проте я тих подій  не пам'ятаю.

Вперше почула про війну в молодших класах. На одному із занять почалася тема про сусідів України. Вчитель запитала:

- Ви всі знаєте, що на сході нашої країни відбуваються воєнні дії?

Клас на мить задумався, і діти схвально кивнули.

У цьому ж класі під час пандемії коронавірусу я часто чула від батьків:

- Бачиш,почався коронавірус, і всі забули про війну, а раніше тільки й говорили…

Коли ж новини про ковід почали втихати, всі подумали, що скоро повернуться до звичного життя. Проте  ми всі дуже помилилися. Завжди після новорічних свят хочеться, щоб швидше настала весна.

Проте в моєму житті щось було не так. Я стала більше дратуватися, нічого не хотілося… Приміром, ось один з записів в моєму щоденнику:

«02.02.2022. Привіт. Я посварилася з Тарасом. Він так багато часу проводить з Віктором.Та зі мною залишився Антон, і за це я йому вдячна. Мені здавалось, що ми разом непогано дружили. Ще й прихворіла як на зло».

У той час мене відправили до бабусі, де я й провела останні безтурботні дні. Ось розпочався тиждень. Був День святого Валентина,  я ще пам'ятаю, що  в мене було 7 валентинок.

Прийшовши додому, я засіла в телефоні і давго не спілкувалася з рідними, тож вирішила сходити до вітальні.Там мама з татом якраз обговорювали тему війни. Вигляд вони мали спокійний ,  немов вже звикли. Я підтримала розмову, почавши з розповідей, як пройшов мій день, і в жарт  сказала:

- А якщо я буду в школі, коли розпочнеться війна?

- Якщо так думати,то можна взагалі до школи не ходити, - відповівши, батько продовжив говорити з мамою.

Думки про війну відійшли. У той час майже ніхто не вірив, що розпочнеться повномаштабне вторгнення.

Прийшов вечір середи 23 лютого. Я зібрала рюкзак, та мені зовсім не хотілось йти до школи наступного дня. Мала бути математика, яку я терпіти не можу. Пішла спати, бо було вже пізно.

Наступного дня, на мій подив, я не проспала. Почула, що на вайбер мені прийшло повідомлення в групу класу."Діти сьогодні до школи не йдемо", - прочитала я. Зраділа і швидко переодяглася. Проте, зайшовши в ТікТок, я відчула, що щось не так. Там мені траплялися налякані діти. Я подумала, що це жарт. Проте ввімкнула телевізор…Так, це сталося, на жаль, це сталося! Була приблизно 7:20, коли я зрозуміла, що почалася війна. Пішла й розбудила маму словами: "Війна почалася".

Вона спочатку не повірила мені, проте впевнившись, розбудила тата.Через пів години вони вже обговорювали, що робити далі.

У цілому їх план був простим. Вдень чергує мама, а вночі тато. Це для того, щоб у випадку нападу, хтось розбудив інших. У гіршому випадку ми з мамою поїдемо за кордон, а тато залишиться.

У той момент, справді, відчулася тривожність. Закінчувався день, і я почала писати друзям. Вони були шоковані та намагалися жартувати, і від цього мені полегшало. З Антоном ми обговорювали, що буде далі. Продовжували розмову до ранку, поки я не заснула. Минав час. У новинах говорили почекати пару днів, потім тижнів, місяців… 

Пам'ятаю, як у квітні вперше почула про ракету біля нас. Її побачила мама на подвір'ї."Коли ти бачиш її, то забуваєш, як діяти, і не можеш поворухнутись", - розповідаючи,  вона  змінювала емоції, та подиву на її обличчі було найбільше. Коли я розказала подрузі Риті, вона не повірила, що таке справді сталось.Це було трохи образливо.

Літо того року минуло швидко і непомітно.

І знову школа.

Постійні тривоги майже не давали змоги вчитися.

Одного ранку я побачила на вулиці похорон. Таке  вже не вперше було,  бо це ж все-таки традиція проводити покійника, проте я почула, що похоронили воїна з нашого села. Особисто я його не знала, та щиро співчуваю родичам. Він був одним з перших загиблих односельців, але, на жаль, не останній. Тепер ми щоразу їх зустрічаємо «живим коридором» і проводжаємо в останню путь. 

В один день я вперше почула ракети над своїм будинком. Свист вселяє страх. Вимкнулося світло. Вони летіли одна за одною. Це тривало 5 хвилин, та тоді це була вічність, і я зрозуміла, що таке від страху втратити мову. До вечора світло ввімкнули. Почали приходити відеоповідомлення від Рити. Вона плакала, було зрозуміло, що їй страшно.

І ось навчальний рік підходить до завершення. У травні висаджували вишневий сад, в пам'ять про загиблих героїв нашого села. Пам'ятаю промову про кожного героя, а потім старшокласники і рідні загиблих висаджували молоденькі вишеньки. Одні чекали закінчення, а інші, як і я, не змогли стримати сліз.

Нарешті настало літо. На канікули я хотіла поїхати до бабусі. З її слів, до неї мала приїхати подруга з Дніпра зі своєю онукою. Прийшов четверг, і вони приїхали. Розклавши речі, наші бабусі пішли до зали згадувати свою молодість. Я ж вирішила підійти познайомитись з гостею. Вона виявилася доволі привітною , тож ми знайшли спільну мову. Дівчина представилася Софією. Ми пішли прогулятись вулицями містечка. На вулиці в неї спрацювала повітряна тривога. Було трохи дивно,що на кожну тривогу лунав гучний сигнал, бо в нас у підвал йдуть тільки коли ракети пролітають саме над нами. Софія розповіла, що в них по сигналу тривоги всі швидко спускаються в сховище.Також вона демонструвала звукозаписи, де чути, що ракета приземляється зовсім поруч. Моя уява малювала цю ситуацію, розумію,  як, мабуть, важко за 3 хвилини дістатись сховища з 14 поверху. Коли ми прийшли додому, то ще довго розповідали одна одній свої історії.Через місяць канікул я поїхала додому, де не помітила, як закінчилося літо.

Правду кажуть: краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Та краще б ніколи не бачила і не чула.Так, у війні мало  хорошого, проте знайшла в ній краплю позитиву. Я зустріла людей, про яких ніколи б і не дізналася. Можливо, так і мало статися. Та якщо для цього така висока ціна, то не знаю, чи це того вартувало. Звісно, я не бачила того, що бачили люди зі східних областей, та розумію тепер,чому ветерани війни розповідали про неї зі сльозами на очах.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дмитрівка 2022 2023 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення освіта діти перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій