76-річна пенсіонерка Лідія Яценко загинула 7 лютого 2023 року в Павлівці на Сумщині. Близько 15:00 російські військові почали обстріл села, у центральну частину населеного пункту було близько 20 прильотів. Одна з мін потрапила в будинок Лідії Яценко. Жінка мала хворі ноги, тож не могла спуститися в укриття. Пенсіонерка загинула в своєму домі від осколкового поранення в живіт.

Сусіди знайшли Лідію Яценко мертвою, вона лежала на дивані

«Мені зателефонували сусіди родини, сказали – хата розбита. Сусіди знайшли Лідію Яценко мертвою, вона лежала на дивані. У будинку також був її син, ховався в іншій кімнаті під ліжком й залишився живий», – розповіла староста села Світлана Федорченко.

Лідія Яценко народилася і все життя мешкала в Павлівці. До пенсії працювала на місцевому сільгосппідприємстві дояркою, а згодом доглядала за свиньми. Лідія, поки дозволяло здоров’я, чи не увесь час присвячувала праці та господарству.

«Мама була гарною господинею. Раніше вона тримала і каченят, і свиней, і курей», – сказала донька Ніна.

Після повномасштабного вторгнення рідні пропонували Лідії переїхати до іншого помешкання в цьому ж селі. Переконували, що будинок міцніший і розташований подалі від центру Павлівки, який часто страждав від обстрілів. Але Лідія Василівна відмовилася. Хотіла залишатися в своїй хаті. Через проблеми з ногами більшість часу пенсіонерка проводила вдома.

«Ця хата була дуже старою. Після обстрілу там усе побило, від будинку мало що залишилося. Брата я забрала до себе в Білопілля», – сказала донька загиблої.

У Лідії Яценко залишилися син, донька та дві рідні сестри.

Історія з instagram каналу Victims of russia.