Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Володимирівна Музика

«Сухарі з хліба, які ми раніше сушили для курей, стали нашою їжею майже на місяць»

переглядів: 65

Ми жили в місті Херсон. 24 лютого ми з дітьми прокинулись від вибухів у Чорнобаєвському аеропорту. Був стовп диму, і у нас виникла перша думка: "Що робити?".

Ми шукали їжу та ліки для бабусі. Найбільше шокував сам факт, що така жахлива війна можлива у 21 столітті.

Найбільш страшно було в ті дні, коли орки заходили в місто, і ми розуміли, що гинуть люди. Всі наші спроби виїхати з окупованої території були складними і небезпечними. Ми пройшли через це п'ять разів. Кожен раз я молилася, щоб діти залишилися живими, щоб нашу машину не розстріляли, адже на трасі було багато ворогів. Серце боліло, коли град ракет прилетів у наш будинок, але ми сильні і все відбудуємо.

У перший місяць війни не було практично нічого, абсолютно нічого. Ми вижили завдяки невеличкому курнику та запасам в погребі, якими ділилися з друзями та сусідами. Ліків не було, для мами шукала хоч щось від астми, для друзів - від діабету... Дякуємо волонтерам, які провозили хоч щось.

Війна жорстоко вплинула на наше життя. Чоловік втратив свій бізнес, будинок постраждав, а дачу затопило. Головне, що ця війна погіршила здоров'я наших дітей (молодший заїкається, середній - часто плаче і має болі у голові) та мами. Наші діти втратили своїх друзів, домівку і нормальну освіту.

Зворушило співчуття та допомога від інших людей. До війни чоловік мав майстерню з ремонту електрообладнання, але зараз вона не працює. Я вирощувала птицю, але тепер це неможливо в Херсоні. Ми плануємо повернутися в Херсон і відновити своє життя, коли це буде можливо. Наразі ми обоє не працюємо.

У спогадах назавжди запамʼятались сухарі з хліба, які ми раніше сушили для курей, стали нашою їжею майже на місяць. Роздавали їх також сусідам. Люди раділи їм як солодощам…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта здоров'я житло робота окупація 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій