Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лідія Петрівна Крохмальова

"Сталося пряме влучання у наш будинок. Були контужені й травмовані"

переглядів: 157

Ми мешкали у Маріуполі у Кальміуському районі. Коли розпочалася війна 24 лютого, ми були вдома. Залишалися ми вдома до 9 березня. О 12:30 9 березня було пряме влучання у наш будинок, де перебували я, мій чоловік і наша доросла донька. Будинок розтрощило повністю. Ми залишилися під руїнами будинку: були контужені, травмовані. Нам допомогли сусіди. Наступного дня ми намагалися виїхати з Маріуполя. Нам обіцяли, що буде зелений коридор, але пролетів російський літак, скинув бомбу біля драмтеатру, і сказали, що коридору не буде. 

Більше місяця ми з родиною ховалися у бомбосховищі у Приморському районі. Там пережили весь цей жах. Потім місто було повністю захоплене військовими рф. Наша автівка вціліла і нам дозволили виїхати на фільтрацію у селище Нікольське. Там ми жили більше місяця у знайомих, чекали на фільтраційні процедури. Тільки наприкінці травня ми змогли виїхати до Запоріжжя через Василівку. І так ми виїхали на територію України. Зараз ми в Івано-Франківську. 

Все шокувало, що відбувалося у Маріуполі. Ми не очікували такої війни, такого страхіття. Як місто зруйнували повністю. Важко про це говорити. 

Були гарні враження, коли чужі люди нам допомагали. А бувало навпаки - коли сусіди і знайомі вражали в негативному сенсі. Ми були приємно здивовані, коли приїхали у Запоріжжя, як нас зустріли, надали допомогу, розмістили. І зараз приємно, що надають допомогу хаб ЯМаріуполь і Фонд Ріната Ахметова. Це приємно і важливо. Тому що ми у чому стояли, у тому й залишилися. 

Отримана контузія далася взнаки - погіршилось здоров'я. Важко. Ми звернулись з відповідними заявами і до правоохоронних органів і щодо того, що ми отримали тілесні ушкодження. Я готова свідчити в суді, щоб тільки нелюдів-росіян притягли до відповідальності. 

Я дуже сподіваюсь і вірю в те, що буде Перемога України, що будуть деокуповані всі міста, а ми повернемося до рідного міста і будемо його відбудовувати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій