Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Зімбіцька

"До евакуації нас підштовхнув голуб, з якого попросили зварити суп"

переглядів: 57

У перший день війни я збиралась на роботу. Мені зателефонувала колега і сказала, що розпочалася війна. Потім була тисяча дзвінків. Але ми на лівому березі ще нічого не чули. Згадуючи 2014 рік, уявляли, що день-два - і все скінчиться. Ми продовжували їздити на роботу, аж поки нас не почали відправляти додому. 

Найстрашнішим було те, що не було зв'язку, і ми були відрізані від світу. Ми не знали, що відбувається навколо, що з родиною. Залишали записки одне одному, як у кіно. 

Навпроти мого будинку був ринок "Азов". Там були люди, які до війни продавали воду з баку. Вони роздавали її людям. Тому на перший час вода була. Потім пішов сніг, з бойлера злили воду. З ринку люди щось приносили, десь діставали. Проблем з їжею не було. 

Я працювала на комбінаті Ілліча. Там були запаси їжі, ми годували людей. Останньою краплею, коли ми зрозуміли, що потрібно виходити з міста, був той випадок, коли чоловік, який нам допомагав, приніс общипаного голуба і попросив зварити з нього суп. Для нас став поштовхом цей голуб. Їжа в кінці березня вже закінчувалась. 

Родина брата виходила пішки. Моїх дітей з мамою ми відправили з волонтером. А ми з чоловіком залишились. Приїхав один хлопець за людьми, але вже не було ні будинку, ні тих людей. У нього було два місця, і він нас вивіз у Нікольське. Це було 27 березня.

Наш дім згорів 11 березня. Квартира була зруйнована після ударів. Наша кішка втекла. Ми намагались за нею повернутися, але вже було пізно - будинок горів, а разом з ним - і кішка. 

Усі мої найближчі люди вижили. Я не дуже віруюча людина, але можу сказати, що нам допоміг Бог. Ми всі зібрались разом. 

Нині ми у Києві. Тут навчався молодший син, мешкав старший. Напередодні війни вони приїхала до нас у Маріуполь і застрягли там на два з половиною місяці. 

Ми працюємо. Мені пощастило, що мене запросили працювати у центр "ЯМаріуполь". 

Може, я одна така, - я в Маріуполі не плакала. Там потрібно було вижити, зі мною були діти і мама. Вперше я заплакала у Києві. Напевно, було не до страху. Згадуючи зараз це все, я не розумію, як ми могли так триматися.

Я думаю, що війна триватиме недовго, тому що весь світ проти росії. 

У мене одне бажання - повернутись додому. Повертатись нам правда нікуди, але при першій же нагоді, коли я розумітиму, що місто почне відбудовуватись, я повернусь навіть у підвал. Я спілкуюсь з багатьма маріупольцями і не зустріла жодної людини, яка б не хотіла повернутися до Маріуполя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій