Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна Корсун

"Стало страшно ходити вулицями і не було продуктів"

переглядів: 104

Корсун Анна

10 клас, Бердянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №7

Вчитель, що надихнув на написання: Скиба Світлана Вікторівна

Конкурс есе "Війна. Моя історія"

Ніщо так не ранить, як уламки спогадів

Війна… Жахливе слово, значення якого я усвідомила лише в ніч на 24 лютого, коли прокинулася від вибухів у своєму маленькому та тихому Бердянську. До цього дня єдиним, що заважало моєму сну, були пронизливі азовські вітри, які завжди щосили стукали у вікно, та гуркіт грому.

Потужний вибух, що пролунав посеред ночі, розбудив мене та батьків. На мить я подумала, що десь сталася аварія: чи то зіштовхнулися автівки, чи десь витік та спалахнув газ… Через хвилину другий вибух розвіяв усі сумніви. Серце затремтіло в грудях, судинами потік адреналін, а разом з ним і незрозумілий страх, мозок почав активно працювати, складаючи пазли зі звуків за вікном та нещодавніх новин. І тут ніби хтось увімкнув світло: у голові червоними вогнями замиготіло слово “війна”, а за тим прийшло і його усвідомлення.

Стурбовані голоси батьків, які намагалися зберігати спокій і не піддаватися страху, звеліли швидко вдягтися й піти в коридор. Далі все ніби в тумані: тривога, розмови мами й тата, телефонні дзвінки від близьких, голоси ведучих із телевізора, що інформували про прильоти й початок війни. З тих новин стало зрозуміло, що я не піду сьогодні на уроки, а батьки на роботу, а ще ми усвідомили, що життя розділилося не просто на “до” і “після”, а на “довоєнні часи” і “воєнні”.

Війна… Я до кінця в неї не вірила, бо це не вкладалося в голові: як можна у ХХІ сторіччі розпочати війну?! Не вірила, поки в місто не зайшли окупанти… І стало страшно ходити вулицями… І не було продуктів…

І мерзли в хаті, бо не було опалення… І переживали за своє життя та долі рідних… І літні канікули, яких зазвичай чекаєш – не дочекаєшся, були не в радість… І рідне місто – сумне, насторожене, безлюдне – здавалося чужим… І сподівання, що от-от – і все повернеться назад…

Але не поверталось…

У ці воєнні часи моїй родині, як і багатьом українцям, довелося покинути рідний дім. У серпні ми з мамою виїхали з міста. Дорога була нелегка.

Я пам’ятаю, як раділи й плакали люди, коли вже на вільній від окупантів землі нас зупинили наші військові – і ми почули українське «Доброго дня!». Яке це було щастя!

І ось ми вже в іншому місті. Усе навколо нове, чуже, але головне – українське. Здавалося, найстрашніше позаду. Але війна нагадує про себе щохвилини: нескінченним пронизливим завиваннями сирен, вибухами, постійним хвилюванням за майбутнє сім’ї та країни. Усе це важко пережити. Але коли ти чуєш сирени «швидких», які везуть поранених бійців, коли бачиш у місті портрети полеглих захисників – молодих, усміхнених – стає ще важче…

Я, моя родина та ще мільйони українців щодня продовжують пристосовуватися до життя в умовах війни. Мама працює, а я ж нині більшу частину часу перебуваю вдома, інколи в укритті; намагаюся підтримувати зв’язок із друзями, що виїхали за кордон.

Навчання продовжила в рідІ ось ми вже в іншому місті. Усе навколо нове, чуже, але головне – українське. Здавалося, найстрашніше позаду. Але війна нагадує про себе щохвилини: нескінченним пронизливим завиваннями сирен, вибухами, постійним хвилюванням за майбутнє сім’ї та країни. Усе це важко пережити. Але коли ти чуєш сирени «швидкній школі в онлайн-форматі, тож мої зустрічі з однокласниками та вчителями, на жаль, відбуваються лише в Zoom. Навчатися стало трохи складніше через постійні повітряні тривоги та стрес, але я намагаюся докладати максимум зусиль: адже знаю, що після перемоги моєму поколінню, майбутньому України, потрібно відновлювати нашу неньку.

Я вірю в Збройні сили України, які щодня боронять кожен клаптик рідної української землі, і знаю, що ПЕРЕМОГА БУДЕ ЗА НАМИ!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бердянськ 2022 2023 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій