Сподіваюся, що ми – маленький гвинтик, що наближає перемогу

Вивезення переселенців зі сходу: як працюють евакуаційники команди «Схід SOS»

У шелтері для маломобільних та літніх переселенців у Дніпрі від початку повномасштабного вторгнення Росії допомогли тисячам людей. Хтось пробув у прихистку лише кілька днів, доки йому допомагали відновити документи й оформити «переселенські». Хтось – кілька місяців, бо потребував належного догляду, консультацій медиків чи операцій. Далі людей переправляють до безпечніших місць у центрі та на заході країни, а подекуди – і за кордон. Як працює команда тих, хто допомагає таким групам ВПО, – у репортажі проєкту Радіо Свобода «Ти як?»

Прибуває потяг зі сходу

О 17:20 на вокзал у Дніпрі приходить потяг зі сходу. Евакуаційники команди «Схід SOS» цього вечора чекають на літніх жінок, вивезених колегами з «гарячих» точок Донеччини.

Напоготові автівка, крісло колісне, ліки та дбайливі руки.

Сподіваюся, що ми – маленький гвинтик, що наближає перемогу

Зустріч на вокзалі

Роман Мацевко у команді більш ніж рік. Чи не щодня вивозять автівкою людей із прифронтових територій, здебільшого – з півдня, Херсонщини та Запоріжжя. Часто, повернувшись із рейсу, має ще одне завдання: зустріти й доправити до шелтера людей з вечірнього евакопотягу зі східного напрямку.

Сподіваюся, що ми – маленький гвинтик, що наближає перемогу

Роман Мацевко

"Сподіваюся, що ми – маленький гвинтик, що наближає перемогу", - каже Роман Мацевко.

«Завтра зранку – на Херсонщину. Туди, де постійні обстріли. Ці території майже знищені. Потрапляли під обстріли - страху вже немає, є професіоналізм, а ще у нас гарна домедична підготовка… Ми вивозимо людей, це різні люди, на жаль, вони налякані й потребують психологічної допомоги. Але у нас є така традиція: як тільки ми опиняємося з ними в безпечному місці, ми знімаємо бронежилети, і це їм як маркер – все, можна видихнути. Багато евакуйованих кажуть, що саме ця наша дія карбується в пам’яті. Мотивація? Ми рятуємо громадян України, ми показуємо, що кожен громадянин важливий. І це – про демократію, про свободу, про гідність. Сподіваюся, що ми – маленький гвинтик, що наближає перемогу», – говорить Роман.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.