Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Тиха

"Собаки та коти дуже налякані"

переглядів: 87

Внаслідок руйнування Каховської ГЕС і затоплення населених пунктів Херсонщини постраждали не лише люди, але й тварини. Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» поспілкувалися із волонтерами, які рятували чотирилапих і дізналися, з якими складнощами доводиться стикатися під час таких місій.

Зооволонтерка, власниця притулку для тварин-інвалідів в м. Ірпінь «Дім хвостів» (Київська область) Анастасія Тиха розповіла, що відбувалося в Херсоні в перші дні після затоплення.

"В перші дні взагалі нікого спіймати нереально було"

Анастасія Тиха

«Дуже сильна течія і наш човен надувний з веслами не підходив, ми шукали моторний. Це було дуже важко усвідомити, що весь Херсон знаходиться у воді. Ти пливеш не рікою, ти пливеш між подвір’ями. Собаки та коти були дуже налякані. В перші дні взагалі нікого спіймати нереально було, а через два дні більш менш почали ловитися. Єдині тварини, які не кусалися, - це ті, які пливли й ти їх з води в човен діставав», – розповідає зоозахисниця.

Собаки та коти дуже налякані
Місцеві жителі несуть собаку під час евакуації із затопленої території в Херсоні 8 червня 2023 року після пошкодження дамби Каховської ГЕС

Анастасія каже, що власники деяких тварин знаходилися в Херсоні, але більшість довелося забрати на Київщину і вже там шукати господарів. У соцмережах є група, де волонтери ведуть каталог вивезених з Херсону тварин, каже Анастасія.

«Тварини перелякані, вони втікають, пливуть геть. Люди теж рятуються і спіймати своїх тварин не можуть, вони швидко губляться. Переважна частина тварин залишилася покинутими, але були випадки, коли господарі їх забирали», – поділилася Тиха.

«Тварини досі на заспокійливих»

Собаки та коти дуже налякані

Анастасія Тиха

За кілька поїздок волонтери привезли із затопленого Херсона 19 собак і 24 коти. Волонтерка розповіла, в якому стані були врятовані тварини.

«Насправді вони приїжджали в набагато кращому стані, ніж тварини з Бахмута, але вони всі були в кліщах. З деяких тварин познімали 100-150 кліщів. Велика проблема – це психічний стан тварин. Собаки приїжджали в шоку, дуже налякані, є пара собак, у яких досі стрес не минув, вони зараз на заспокійливих. А більшість за 3-4 дні оговтувалися», – пояснила зоозахисниця.

Власниця притулку зауважила, що знайти нових господарів для цих тварин було нескладно, адже були люди, які хотіли взяти чотирилапого саме з Херсонщини.

За її даними, після обстеження у багатьох тварин з Херсонщини виявили лейкоз, імунодефіцит або котячу чуму. Вона розповіла, скільки коштує лікування та стерилізація врятованих тварин.

Собаки та коти дуже налякані

Врятовані під час потопу тварини на Херсонщині

«Перший рахунок за 16 собак і 18 котів був 74 тис. грн у ветклініці, другий рахунок – 55 тис. грн. Це достатньо дешево для такої кількості тварин, але сама я б це ніколи не оплатила, тому я відкриваю збори й люди нам допомагають», – каже Тиха.

«Хтось хотів хайпувати»

Також Анастасія розповіла, що до Херсона приїхала така кількість волонтерів, що вони, за її словами, «створювали натовп, заважаючи військовим».

Вона стверджує, що були випадки, що забирали у господарів тварин, думаючи, що їх покинули.

Собаки та коти дуже налякані

Пес в Херсоні під час потопу, червень 2023 року

«Було таке, що люди біля затопленої території, а волонтери подумали, що це покинута собака. Зараз зооволонтери з цим розбираються, бо всі хотіли похайпувати дуже сильно, врятувати тварин з Херсону, а вилилося це в не дуже гарну річ», – зауважила вона.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ірпінь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій