Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Алла Петрівна Карк

«Собака кидався нам під ноги, в нього почалася істерика»

переглядів: 641

Ночі в підвалах, безлюдні міста та траси, відсутність світла та води – так мешканка Красногорівки зустрілася з війною. Її навіть помилково визнали загиблою разом із чоловіком...

Дуже довго не вірилося, що війна торкнеться й нас. Тоді, на самому початку, ми не відходили від телевізора, дивилися все, що транслювалося, пропускаючи все через себе. Важко було повірити в жах, який був зовсім поруч. У багатьох моїх колег у Слов’янську були друзі, родичі, Дружківка зовсім поруч. Напевно, для нас війна почалася з подій в Слов’янську.

Потім ми побачили війну в себе вдома. 11 липня 2014-го ми з дочкою повернулися з Бердянська. Вона закінчила школу в Донецьку, але іспити в тих школах вже не приймали, тому ми поїхали до Бердянська й повернулися. А в ніч з 11 на 12 липня було бомбування в Мар’їнці, недалеко від Красногорівки. Це зовсім близько! Мої колеги, які працювали на заводі, просиділи всю ніч у бомбосховищі.

12 липня ми відправили дитину в Дружківку, а самі залишилися вдома, в Красногорівці. Ніч провели в підвалі. Вибухи заглушали все, осколки були на всій вулиці. У нас була вівчарка, він кидався нам під ноги, в нього почалася істерика. За кілька хвилин ми зібралися та стрибнули в машину. Виїжджати було дуже страшно, страх усіх сковував.

Але ми зібралися та приїхали в Дружківку, де були відключені електрика, газ, вода. Було влучання в стратегічно важливі комунікації, тому були проблеми зі зв’язком. Траса, якою ми їхали в Дружківку, була порожньою, ми відчували цей страх порожнечі. Траса була така жвава в мирний час, а тут суцільна порожнеча.

Нас зустріли рідні, і коли ми трішки прийшли до тями, почалися дзвінки друзів, які знали, що ми залишилися в Красногорівці, і що наша вулиця була піддана бомбардуванню. Телефонували з усієї України. Усі питали, де ми знаходимося, чи живі ми, як усі хвилювалися.

Саме під час цього бомбардування загинула сім’я. Дитину вони відправили кудись, а самі виїжджали з Красногорівки. Снаряд влучив просто в машину – чоловік і дружина загинули. Наші друзі поєднали події і думали, що це були ми.

Ми поверталися до Красногорівки, сподіваючись, що все це ненадовго. Часто ночували там у підвалі. Було дуже неспокійно, адже ми жили на околиці міста. Кожен наш день починався з того, що телефонували всім знайомим, друзям, які залишилися там. Це був дуже страшний період, усі перебували в очікуванні. Друзі запитували, коли я приїду до Бердянська, напруга витала в повітрі. Я говорила, що все вирішиться скоро.

Нас багато що пов’язує з Красногорівкою. Там багато друзів і знайомих. Війна – це розлука. Може, наша дитина колись повернеться до Донецька й там працюватиме, але поки нікуди виїжджати з Дружківки не думаємо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Красногорівка 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій