Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інна Володимирівна Проданова

«Снаряди літали над дахом маминого будинку, вікна й двері тряслися»

переглядів: 98

Мені 55 років. Ми з чоловіком жили в місті Пологи Запорізької області. У нас є донька. Вона мешкає в Києві. 

24 лютого о п’ятій ранку я вигулювала собаку поблизу відділку поліції. Там були й інші люди з собаками. Один із поліцейських сказав, щоб ми швиденько розійшлися по домівках. Я звернула увагу, що біля відділку стояло багато автомобілів. Припустила, що сталося щось серйозне. Я вигуляла собаку в іншому місці й повернулася додому, а потім пішла на роботу. Від колежанки дізналася, що почалася війна. Тоді й збагнула, чому працівник поліції порадив піти додому. 

Того ж робочого дня я ходила у справах до банку і бачила, як люди масово знімали готівку. Я не усвідомлювала, наскільки все серйозно, тому вирішила не знімати всі гроші з картки. Коли зник зв’язок, інтернет, перестали працювати банкомати - пошкодувала про це. 

Найбільше мене шокувала смерть військового журналіста Олексія Чубашева. Я дуже добре знала його маму. Вона мені багато розповідала про нього. У мене був такий стан, ніби я втратила когось зі своїх рідних. Кілька днів плакала. 

З 25 лютого я більше не працювала. Другого березня у нашому місті з’явилися окупанти. У центрі міста відбувся бій. Шостого березня на сусідній вулиці розірвався снаряд. Вибухова хвиля вибила вікна у нашій квартирі. Після цього ми переїхали до моєї мами. Вона жила за п’ять кілометрів від центру міста. Жили в неї місяць. Потім росіяни встановили неподалік «Гради». Снаряди літали над дахом маминого будинку, вікна й двері тряслися. Ми з’їздили додому по речі й виїхали в Запоріжжя, а маму відправили до сестри у Бориспіль. На блокпостах російські військові не змушували нас виходити з автомобіля, бо з нами їхало дві людини похилого віку. 

Ми з чоловіком думали, що через три тижні повернемося, тому не взяли з собою літніх речей. Виїхали шостого квітня. Тоді ще було холодно – ми поїхали в куртках і зимовому взутті. Потім довелося купувати речі на літо, бо повертатися додому досі небезпечно. 

Дуже хочеться мирного майбутнього для України. А плани на своє подальше життя поки що не будую. Найближчим часом хочу знайти роботу. А далі все залежатиме від ситуації в країні. Сподіваюся на якнайшвидше закінчення війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій