Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
переглядів: 612
Діана Черман
photo0
photo1
photo2
photo3
photo4
photo5
photo6
«Снаряд розірвав бабусю Феню на частини»

Перед війною у сім'ї народилася дочка. Коли почалася війна, жили в підвалі. Після того, як на їхніх очах стареньку розірвало снарядом на частини, сім'я переїхала до родичів у Запоріжжі, але 2015-го повернулася в Гранітне, додому. Вижили багато в чому завдяки допомозі Гуманітарного штабу.

Люди з жахом розповідали, що втекли від війни, кинувши все, рятуючи своє життя та життя своїх дітей. Удень і вночі дорогою до райцентру гули військові колони.

Згадую весну 2014 року, коли наша сім'я – я, чоловік Іван і п'ятирічний син Давид чекали появи на світ нашої донечки Софії. І ось, 4 квітня вона народилася. Які ж ми були щасливі! Будували плани на подальше життя, мріяли про подорожі, поїздки з дітьми на море. Тільки закінчили капітальний ремонт будинку.

Іван працював на кар'єрі, але намагалися підробити, займаючись підсобним господарством.

Снаряд розірвав бабусю Феню на частини

Багато часу проводили з дітьми, відпочивали на річці Кальміус, ловили рибу. Давида готували до школи. Він ходив у дитячий садок. Ми бачили, як він подорослішав. А з народженням сестрички став справжнім помічником.

«У селі з'явилися перші біженці»

Починаючи з травня 2014 року, ми з тривогою дивилися новини.

Дуже лякала ситуація на півночі області. Але ми й подумати не могли, що ця біда так близько торкнеться і нас.

До кінця літа дедалі частіше стало чути розриви снарядів. Палахкотіло вогнем вночі в районі Комсомольського, Солнцева. У селі з'явилися біженці – переселенці.

Люди з жахом розповідали, що втекли від війни, кинувши все, рятуючи своє життя та життя своїх дітей. Удень і вночі дорогою до райцентру гули військові колони.

«З'явилися військові в селі та за селом»

Тривога наростала. З'явилися військові в селі та за селом. Після перших розривів снарядів у селі, здавалося, що розірвуться наші серця. Біль і невідомість, постійна тривога не покидала нас постійно.

Перестали працювати всі організації. Припинилися виплати допомоги, пенсій. Настав страшний час. Усе було як уві сні. Дуже хотілося швидше прокинутися. Увесь вересень 2014 року пережили, ночуючи в підвалі разом з дітьми. Діти почали хворіти. Аптека закрилася, лікарня працювала з перебоями.

Снаряд розірвав бабусю Феню на частини

«Коли привезли першу допомогу Гуманітарного штабу, люди плакали»

Я згадую, коли вперше привезли гуманітарну допомогу від Штабу Ріната Ахметова. Люди плакали з радості. Адже запаси грошей і продуктів уже закінчувалися.

Підійшла до мене сусідка Феня з онуком. Вона була опікуном двох гарних хлопчиків. Дуже хвилювалася за них і навіть переїхала зі свого будинку ближче до центру. «Тут буде не так небезпечно», – говорила вона. І я знала, що в неї майже нічого з продуктів не залишилося. Вона так поспішала, що прийшла в літніх капцях. Помітивши це, розступився народ. Феню з онуком мовчки пропустили, ще й підштовхнули вперед.

«Страшнішої смерті ніхто не бачив»

Бабуся Феня завжди щось робила,

Невгамовна вночі й удень

Не боялася. Працювала під обстрілами

Воду носила, йшла за вугіллям…

Той день став фатальним для Фені.

Снаряд її тіло на частини розірвав

І життя позбавив в одну мить –

Страшнішої смерті ніхто не бачив.

Снаряд розірвав бабусю Феню на частини

Переїзд до Запоріжжя

Після випадку з бабусею Фенею ми не могли залишатися вдома. Поїхали до родичів у Запоріжжі. Дуже важко нам було покинути рідний дім. Там залишалися наші сусіди, друзі, батьки та загальні улюбленці – коти й собачки, наше підсобне господарство. Як же боліла душа!

Як виїхати нам у чужі краї,

Якщо грошей і на дорогу немає?

Тут дім, господарство, рідна земля…

Хто підкаже? Хто дасть відповідь?

«Новий рік без світла та радості»

Зв'язку із селом майже не було. Вісім місяців не було світла. Але однаково нас дуже тягнуло додому. Приїхали на Новий, 2015 рік. Свята пройшли без світла, веселощів і радості.

І коли в січні 2015-го було пряме влучення в будинок батьків, разом з ними поспіхом покинули свій будинок. У селі цього дня загинули люди.

Знову почав болісно тягнутися час. Давид плакав вночі, згадуючи вибухи, лякався різких звуків. Було дуже важко без роботи, без дому. Жили на пенсію бабусі та дідуся.

Весь цей час всією душею були в Гранітному. Щойно стало в селі спокійніше, повернулися із Сонею додому.

А Давид залишився з бабусею і дідусем у Запоріжжі. Ще цілих пів року він відвідував психолога. Ніяк не міг забути жах розриву снарядів.

А вдома…

У підвали ховатися перестали,

Перечікуючи вибухи біля глухої стіни.

Жити в небезпеці просто втомилися –

Просили Господа врятувати від війни.

Слова молитви повторювали,

Адже легше з Богом у душі.

Що далі на нас чекає, не знали,

Можливо, що рай у курені…

«Прийняли рішення більше нікуди не їхати»

Попри всі труднощі, нашою сім'єю вирішили більше нікуди не їхати.

У селі знову запрацювали школи та дитячий садок, з'явилося світло, інтернет. Звичайно, немає роботи. Живемо на соціальні виплати на народження Соні. І, звичайно, весь цей час наша сім'я отримувала допомогу від Штабу Ріната Ахметова. Таку ж допомогу отримують наші дідусь з бабусею.

Снаряд розірвав бабусю Феню на частини

Для нашої сім'ї – це не просто матеріальна підтримка. Це величезна життєво необхідна допомога, засоби для виживання. Завдяки гуманітарній допомозі мої діти не дізналися, що таке голод.

Коли в село заїжджали великі машини з продуктовими наборами, село оживало. Багато хто полегшено зітхав, відверто радів.

Снаряд розірвав бабусю Феню на частини
slide1
slide2
slide3
slide4
slide5
slide6
slide7
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій