Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дмитро Олександрович Бачурін

«Складно щось планувати, адже не знаєш навіть, що тебе чекає завтра»

переглядів: 602

Причиною мого переїзду стали в першу чергу проблеми з робочими місцями. Основним місцем роботи для алчевців тривалий час був металургійний комбінат. Із початком воєнних дій на території Донбасу виникли перманентні проблеми з постачанням сировини на підприємство та збутом продукції, що пізніше навіть призвело до його тимчасової зупинки. Зараз же в комбінату серйозні проблеми з виплатою заробітної плати. У робочих навіть немає грошей, щоб поїхати на зміну.

Складно щось планувати, адже не знаєш навіть, що тебе чекає завтра

Алчевський металургійний комбінат – це містоутворююче підприємство. Велика частина населення працювала саме там. По суті, немає заводу – немає і міста.

Із початком воєнних дій я переїхав до Маріуполя, раніше тут влаштувався мій брат. Металургійна освіта дозволила влаштуватися міксеровим у конвертерний цех комбінату імені Ілліча. Батьки не наважилися залишити рідний будинок.

Мої батьки пенсіонери. Усе їхнє життя пройшло в Алчевську. Їх, звичайно, іноді відвідують думки про переїзд, але вони бояться залишити своє житло й не хочуть жити в орендованих квартирах. Моя мама описує зараз їхнє життя так: живемо одним днем. Якщо раніше була впевненість у майбутньому, можливість відкладати якісь заощадження та подорожувати, то тепер складно щось планувати, адже не знаєш навіть, що тебе чекає завтра.

Ті, хто залишився в місті, зіткнулися з ще однією проблемою. Воду подають за графіком, по кілька годин раз на два дні, тому що під час боїв були пошкоджені насосні станції водопроводів, які забезпечують водою місто. Мінеральна й питна вода тут на вагу золота. Війна забрала також можливість вільного пересування. Мало хто хоче зайвий раз ризикувати й опинятися в пеклі проходження через кордони.

Зараз я не можу вільно поїхати додому. Якби був мирний час, то я б їздив додому мало не кожні вихідні – дорога займає, по суті, всього чотири години, з одного боку. А з іншого – якби не було війни, то мені і не знадобилося б їхати.

Із моїх знайомих, напевно, відсотків сімдесят залишили місто. Не можу сказати напевно, що якби знову встановився мир, то я б повернувся на батьківщину. Але цілком можливо. Хоча мені вже складно повірити, що все налагодиться. Ситуація, що склалася, змінила багато чого як в місті, так і у світогляді його мешканців. Усе начебто позбавилося колишніх фарб, стало сірим, темним. Відчуваються занепадницькі настрої.

Війна – це безнадія та невизначеність. Я почав більше цінувати життя, серйозніше ставитися до нього. Я почав розуміти, що далеко не все залежить від нас і наших бажань, є обставини, які вище нас.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Алчевськ 2015 2021 Текст Історії мирних чоловіки 2014 2015 переїзд безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій