Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Домащенко

«Сидиш у підвалі і рахуєш час до вибуху»

переглядів: 764

Сімя Тетяни Домащенко побувала в пеклі війни. Були ночі під обстрілами, страх за рідних і радість після звільнення рідного селища. Пережила вона і трагедію – загибель свекрухи. 

На початку червня 2014 року пішли перші обстріли, через нас все пролітало. Це було десь 6-7 червня, я прекрасно пам’ятаю перші вибухи. До цього було, коли літак пролітав і бомбив базу відпочинку «Дубрава», це був поодинокий епізод, але не було відчуття війни. Ми ще вірили, що це має припинитися. А на початку червня ми вже зрозуміли, що це, напевно, надовго. Хотілося вранці прокинутися, відкрити очі і відчути, що цього кошмару немає.

Влітку ми ще ходили на роботу, я працювала в районному методкабінеті. Виходили на роботу на початку жовтня 2014 року, коли вже велися активні бойові дії прямо по Станиці. У будівлю нашого райвно потрапив «Град», крім цього, були ще такі обстріли, що ночами неможливо було спати. О дев'ятій годині перший спалах, звук і потім почалися розриви. Весь час було відчуття жаху, потім підвал, потім прийшло усвідомлення, що підвал не врятує, бо поки добіжиш, можна загинути. Тому просто так сиділи і молили Бога.

А коли сидиш в підвалі, де твої чоловік і донька, починають трястися ноги. І розумієш, що ти вже не ти, і нічого не можеш зробити зі своїм організмом, і твій організм вже не підвладний тобі. Потім рахуєш час до вибуху, наскільки швидко це наближається до нас.

З сусідами ми навіть більше здружилися, тому що була одна біда на всіх. На початку 2014 року у нас відключили світло – розбомбили все. Періодично потрапляли в газопровід, але газовики одразу виїжджали і виправляли. Світла у нас не було майже дев'ять місяців. Літо, спека ... Якщо готувала їсти одна сім’я, то запрошували всіх родичів і сусідів, тому що зберігати їжу було ніде. Ось таке своєрідне об’єднання у нас відбувалося.

Найстрашніша подія – коли загинула моя свекруха 29 серпня 2014 року. Був страх і одне бажання – хоча б поховати її на цвинтарі. Це було ще страшніше, тому що там все вибухало.

Найрадісніша подія – коли нас звільнили. Ще була велика подія, коли ми вийшли на роботу і по Станиці в школу йшли по одній-дві дитини. Ми бачили цих дітей на вулиці та буквально плакали, бо це сенс життя, було за що боротися.

Я стала сильнішою і перестала плакати. З’явилося більше віри в себе. Потім з’явилися інші цінності. Але перша цінність найголовніша – це моя сім’я, все інше відпадає.

Під час війни була одна мета – вижити за будь-яку ціну.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 2015 2018 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 2018 психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я перший день війни обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій