Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Миколаївна Козенко

«Сестру дістали одразу, а чоловіка - тільки через рік»

переглядів: 21

Сім’я з Мар’їнки пережила обстріли і втратила рідних ще у 2014 році. Потім вони полагодили вікна в будинку і жили далі, поки нова рашистська навала не зрівняла їх селище з землею

 Я з міста Мар'їнка Донецької області, мені 61. У нас війна почалася ще в 2014 році. Тоді о десятій вечора почався обстріл, виключили світло, перебили газ. На ранок всі були в шоці: квартири димлять, люди в паніці.

Тоді загинули сестра моя двоюрідна з чоловіком: ракета якраз пройшла через їхню квартиру. Сестру дістали одразу, а чоловіка - тільки через рік, тому що плиту потрібно було піднімати.

Ми тоді виїжджали у село за п’ятнадцять кілометрів. Тоді діти назад повернулися в Мар'янку, бо їм потрібна школа садок. Вставили стекла у вікна і продовжували жити. А ми, як пенсіонери, сиділи в селі, тому що другого житла не було. А вже у двадцять другому році виїхали зовсім у Дніпропетровську область, у П'ятихатки, і вже більше півтора року проживаємо тут.

У нас уже не було терпіння: ні води, ні світла, обстріли оці, а в мене ще двоє внуків. Тому діти настояли, що вже досить сидіти, і ми виїхали на початку квітня.

Їхали просто так, навіть не знали, куди. Дітвора в телефонах шукали, де хто прийме. І найшли в П'ятихатках хостел, на той момент там проживало 90 з чимось чоловік. Проживали ми там безкоштовно, нас там кормили три рази на день. Потім ми почали шукати житло в аренду.

Моєму чоловікові 63 роки, а його матері – 86. Ми тут зараз поряд мешкаємо, син тут влаштувався на роботу. Невістка сидить з двома дітьми вдома - у них уроки онлайн, до школи не ходять. Життя продовжується, але  повертатися нікуди.

Слава Богу всі живі-здорові і ніхто не постраждав. 

Мар'янки вже немає - одні купи цегли. З триповерхового будинку наче хто звалище зробив, і так - кожен дім. Від маминого приватного будинку залишився один фундамент. 

Жити ніде. Що буде далі - невідомо. Мали два будинки і дві квартири, і лишилися без нічого.

Хочу хоч яке-небудь житло, хоча б достойне, щоб можна було на старості пожити нормально і спокійно. За дітей переживаю дуже - вони також без житла залишилися, а внуки ростуть, і яке буде їхнє майбутнє – навіть не знаю.  Хотілось би, щоб швидше закінчився цей кошмар. Все буде добре і все буде Україна. Я думаю, що трошки потерпимо, і все воно повернеться на свої місця. Може, країна нам і допоможе, щось придбати чи побудувати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій