Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Даша

«Найстрашніше, що я бачила, коли матері ховають своїх дітей»

переглядів: 1138

«Війна для мене – це ...»

Напевно, як і для всіх, війна – це страх, сльози, хвилювання за своїх рідних і близьких, зміна свідомості й поглядів на життя.

Коли для вас почалася війна на Донбасі?

Це був травень 2014 року, коли все почалося в нашому місті. Тоді захопили адміністративні будівлі й були захоплені депутати, вони перебували як полонені. Це було, напевно, 26 травня, коли я вперше почула звуки пострілів, коли були авіанальоти на Донецьк.

Найбільше мені запам’ятався день, коли я, після здавання сесії, виїжджала з Донецька. Я навіть запам’ятала дату, це було 13 червня 2014 року. Це був мій останній день у мирному Донецьку. Власне, тоді для мене й почалася війна.

Вам доводилося бачити воєнні дії на власні очі?

Я чула обстріли. Недалеко від міста, де я проживаю, знаходиться невелике містечко Гродівка, його обстріляли, і там постраждали мирні жителі. Було видно, коли летіли ці снаряди повз наше місто на Гродівку. Це було у 2015 році. Поруч невелике містечко Гірник теж було обстріляне. Мені пощастило, що я не перебувала в осередку цих воєнних дій, але відгомони були добре чутні.

Про що ви говорили з рідними й сусідами під час активних бойових дій?

Напевно, як у всіх, втеча в разі наступів збройних формувань, тому що ми проживаємо не так далеко від лінії розмежування, але в певні моменти ця лінія становила лише 15-20 км, наприклад, коли військові дії проходили в селищі Карлівка. Головною темою була, дійсно, втеча.

Що з пережитого досвіду війни вам запам’яталося найбільше?

Для мене такою подією було те, що в Донецьку загинув однокласник. Це — найстрашніше, що я бачила, коли матері ховають своїх дітей. Це — найстрашніше, що може бути в період війни.

Якою була найважливіша подія цієї війни для вас?

Ти починаєш більше дорожити своєю країною та цінувати свою свободу.

Які зміни принесла війна у ваше життя?

У період початку війни я навчалася в Донецьку, і нашому університету довелося евакуюватися. У побутовому плані я зіткнулася з переїздом університету, зміною середовища. Це — одне із найголовніших змін.

Університет переїхав до іншого міста, далеко від Донецька, у Вінницю. Якби університет не переїхав до Вінниці, я б так і не побувала на малій батьківщині свого дідуся, він із Вінниці. Ось так все цікаво склалося.

Під час активних бойових дій найстрашніше було те, що ти постійно сидів в очікуванні, із зібраними речами. У побутовому плані більше жодних змін не було.

Чи відчуваєте себе в безпеці зараз?

Так. Зараз мені не чути відлуння війни. Дуже рідко можна зустріти воєнну техніку в місті. Так, у місті знаходяться прикордонники, є військові, але практично місто не відчуває того, що зовсім поруч триває війна.

Про що ви мрієте?

Наразі, як не дивно, я мрію про роботу. Мені довелося піти з останнього місця роботи. Зараз через те, що я проживаю в дуже маленькому містечку, знайти роботу за фахом практично нереально.

Що таке щастя для вас?

Щастя для мене – це здоров’я рідних і близьких, це найбільше щастя, яке може бути, і благополуччя дому. Ніякі гроші, ніщо інше не зрівняється із цим.

Чи змінилося ваше ставлення до життя через війну?

Це те, що потрібно цінувати щодня. Відлуння війни я тут уже років чотири не чую.

Коли відбуваються воєнні дії, починаєш по-іншому дивитися на життя. Ти починаєш цінувати кожен прожитий день, з’являються інші цінності. Ти просто починаєш цінувати життя й не так байдуже до всього ставитися. Життя стає головною цінністю.

Чого ви навчилися, поки долали всі ті складнощі, про які ви нам розповіли?

У ході війни я, як і всі навколо, навчилися взаємодопомозі, взаємопідтримці та співчуттю один до одного.

Хто з організацій або окремих людей, на вашу думку, найбільше допоміг мирним жителям за час конфлікту?

Я знаю наразі тільки одну [організацію] – Фонд Ріната Ахметова. Дійсно, він організовував гумконвой. Наймасштабніший проєкт – це Фонд Ріната Ахметова. Також допомагали міські громадські організації.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новогродівка 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 психологічні травми втрата близьких безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій