Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Леонід Андрійович Калінін

«Рухалися містом повз зруйновані будинки і тіла загиблих, що лежали просто неба»

переглядів: 72

Мені 25 років. Я жив з батьками і сестрою в Маріуполі. Сестра закінчувала 11 клас, а ми працювали. 

24 лютого я був із сестрою у квартирі. Коли прокинувся, побачив велику кількість повідомлень. Зрозумів, що почалася війна. Розбудив сестру. Ми зібрали документи, а потім я працював. Я менеджер у великій компанії. Мав 15 підлеглих. Частина співробітників жила в Маріуполі, а частина – у Кривому Розі. Мені потрібно було заспокоїти їх і організувати їхню роботу. 

Другого березня зник зв’язок. Ми перебували в інформаційному вакуумі. Коли мені вдавалося спіймати зв’язок і додзвонитися до когось, хто був за межами Маріуполя, то в першу чергу питав, чи стоїть Київ і Запоріжжя.

Ми по вісім годин стояли в черзі по воду. Про їжу й медикаменти не думали. Дещо мали, щоб протриматися деякий час. Для нас обстріли були страшнішими за відсутність їжі і води. 

Кожні кілька секунд прилітали снаряди. Багато будинків було охоплено вогнем і зруйновано. Коли поряд з нашим будинком вибухнув снаряд, ми вирішили виїжджати. 

14 березня ми побачили людей, які збиралися від’їжджати. Поспілкувалися з ними й дізналися, що можна добратися до Мелекіного. Хотіли також поїхати, але почався обстріл. Виїхали наступного дня. Коли рухалися містом, бачили зруйновані будинки і тіла загиблих, що лежали просто неба. 

Ми не думали, що поїдемо надовго, тому не забрали домашніх тварин, а зараз нема кому їх вивезти. Сподіваємося, що все ж таки вдасться забрати їх. 

Я з сестрою живу в Києві, а батьки виїхали у Вінницю. Сподіваюся, що війна закінчиться цього року і ми повернемося додому. А ще хочеться відвідати український Крим. Ми обов’язково переможемо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій