Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Миколайович Черевко

«Росіяни збираються знести наш будинок у Маріуполі»

переглядів: 121

Я жив у Маріуполі з дружиною і двома дітьми. Ми з дружиною працювали на заводі імені Ілліча. До другого березня я ще їздив на завод проводити світло в бомбосховища і встановлювати обігрівачі. Потім зникла електроенергія, я залишався вдома.

Ми жили на третьому поверсі, а друзі – на дев’ятому. Вони перейшли до нас у перший день війни. Ми розмістилися вдев'ятьох у двокімнатній квартирі. 23 березня біля нашого будинку вибухнула авіабомба – у квартирі вилетіли вікна та двері. На щастя, ми не постраждали. Після того випадку ховалися в підвалі. Добре, що він був сухим і мав два виходи.

Зникло світло, вода, газ. Та найскладніше було обходитися без зв’язку. Ми не знали, що з нашими батьками, а вони – що з нами.

Воду ми набирали з криниць. Пиляли дерева на дрова. Їсти готували на мангалах. Продуктів нам вистачило. Ми завжди робили запаси на зиму.

Ми тримали дітей біля себе. Не випускали на вулицю, щоб вони не бачили руйнувань. Розмовляли з ними, пояснювали, що відбувається.

Ми виїхали разом з друзями. Рухалися навмання, аби тільки вибратися з окупації. У 23 мікрорайоні був підірваний міст. Люди намостили двері, дошки, тож ми змогли проїхати. Дорогою зустріли ще кілька сімей. Утворили колону з дев’яти автомобілів. Доїхали до Бердянська, а там приєдналися до колони автобусів і поїхали в Запоріжжя. Звідти дісталися до міста Кам’янське Дніпропетровської області. Орендуємо тут квартиру. Я влаштувався на роботу на підприємство Каметсталь. Діти навчаються дистанційно.

Наш будинок у Маріуполі напівзруйнований: після нашого від’їзду було пряме влучання. Росіяни збираються його знести. Училище і школу поряд з будинком вже розібрали.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій