Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Белінська

«Ми були живим щитом для російської армії»

переглядів: 248

Війна застала нас вдома, у Херсоні. Вже 24 лютого в місті йшли бої, тому ми всією родиною намагалася виїхати, але ні потяги, ні автобуси вже не їздили. Ми залишилися в окупації.

Було страшно від вибухів та відсутності інформації. Ми переховувалися в підвалі школи, але коли російські солдати почали ходити бомбосховищами, то вже просто під час вибухів залишались у квартирі.

Евакуації з Херсону не було, зелених коридорів – теж. Ми відчували жах, коли вночі окупанти вибивали двері до квартир. А коли снайпери ходили дахом нашого будинку, ми просто сиділи на підлозі у кутку і боялись поворухнутися, бо живемо на верхньому поверсі. Моєму синові 12 років. Він бачив, як до сусіднього будинку під’їхала машина з позначкою Z, із неї вийшли озброєні люди, вивели з під’їзду чоловіків і повезли кудись.

На початку квітня на свій страх і ризик ми виїхали з Херсону разом із знайомими на їх автівці. Дорога була тяжкою фізично та морально. Над нашою колоною летіли ворожі гелікоптери: росіяни  прикривались нами, як живим щитом, і вели бій артилерією. Діти були дуже налякані! На блокпостах окупанти прискіпливо роздивлялись наші документи й телефони. На щастя, ми дісталися на підконтрольну територію неушкоджені, але дорогою надивились на справжні жахіття: розбиту техніку, заміновані дороги, обстріли та грубість окупантів на блокпостах.

Син не може забути всіх тих подій, які травмували його психіку. Зараз він почувається у безпеці, але лякається різких голосних звуків та літаків.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло діти 2022 Біженці окупація Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій