Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій Лисенко

"Російські військові відкрили артилерійський вогонь по приватному сектору"

переглядів: 40

12-річний Олексій Лисенко загинув 1 квітня 2022 року під час обстрілу Маріуполя російськими військовими. Разом зі старшими сестрами, мамою, бабусею і дідусем він біг до підвалу сусідів, але сховатися не встиг. Олексія вбило вибуховою хвилею.

Російські військові відкрили артилерійський вогонь по приватному сектору

Олексій народився в Маріуполі. Навчався у 6 класі школи №15. Разом із родиною жив у приватному будинку в Приморському районі.

«Сім’я Лисенків була прикладом дружньої родини. Завжди разом. Були... Льоша був дуже гарним хлопцем. Не по роках серйозний, завжди тактовний, ввічливий. З 5 років займався айкідо. Чудово співав. Був помічником мамі й татові – і на кухні (сам залюбки щось готував), і на городі, і в гаражі. У свої 12 років уже вмів водити машину. Від батька не відходив – усьому в нього вчився. Дуже любив тварин. У них було дві собаки і кішка, яку потім знайшли на уламках будинку… Як і всі підлітки, Льоша любив комп'ютерні ігри. Віка, Настя і Льоша були дуже близькі», – розповіла кума батьків Ірина.

З початком повномасштабного російського вторгнення мама Олексія забрала своїх батьків до себе, адже вони хворіли. У будинку переховувалися: Олексій, старші сестри Вікторія та Анастасія, мати Наталія, бабуся і дідусь. Батько на той час був у рейсі. 1 квітня 2022 року російські військові відкрили артилерійський вогонь по приватному сектору.

«Під час обстрілу вони намагалися виїхати, але не вийшло, оскільки ворота були завалені. Родина вирішила перечекати в сусідньому будинку. Але в нього влучив снаряд. Настя, її старша сестра Віка і бабуся не встигли зайти і їх розчавило стіною, молодшого брата Олексія вбило ударною хвилею, дідусь також загинув від отриманих травм», – розповів знайомий родини, Дмитро.

Тіла загиблих із-під завалів відкопали, мати дітей, Наталя, ідентифікувала їх і кожному поклала у кишені документи.

«Але в морзі їй сказали, що чекати мінімум три місяці до захоронення. І вона поїхала. А коли повернулася, то не знайшла, де їх поховали. Тепер кожен тиждень вони з чоловіком їздять у Донецьк, де переглядають сотні відео та фото тіл….», – розповіла знайома родини, Оксана.

У загиблого залишилися батьки, бабуся та дідусь по лінії тата.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій