Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Володимирович Нікітченко

«Після вибуху кожен з моїх батьків злякався, що інший загинув»

переглядів: 696

Сім’я Олександра приїхала з Луганська в табір для переселенців, а сам він намагався вижити в місті, позбавленому елементарних побутових умов. До того ж в Луганську залишилися його батьки. Зрештою Олександр виїхав і возз’єднався із сім’єю, але друзі й рідні повернулися до воюючого міста.

Після вибуху кожен з моїх батьків злякався, що інший загинув

Я народився і виріс у Луганську. Тут навчався в школі, здобув освіту, одружився, тут народилися діти. До війни жили як усі: робота, дім, дача у вихідні та свята. Я працював електрослюсарем на УСО на шахті «Білоріченська», дружина – педіатром у міській лікарні. Дівчатка навчалися в школі, ходили в гуртки. І думали, що так буде завжди.

Війна для нас почалася, коли 3 чи 4 червня 2014 року на наш «білий дім» скинули бомби. Ми зразу відчули загрозу, адже наш будинок від міськради знаходився лише в 300 метрах. Потім почалося відключення світла, газу, води, зник інтернет. Перекрили дорогу на «Білоріченська», і ми два тижні не могли їздити на роботу.

Увечері чулися вибухи на околицях міста. В один із таких вечорів прийшло розуміння, що все швидко не закінчиться і потрібно виїжджати. Сказав дружині: «Збирай сумки, завтра будемо намагатися виїхати хоч куди-небудь».

У Києві в мене жила хрещена, у якої можна було спочатку зупинитися. До того ж, туди вже поїхала моя сестра. Наступного дня пішли на вокзал, квитків не було, багато потягів скасували, і не було розуміння, як виїхати. А потім зателефонував син хрещеної, який займався волонтерством, і сказав, що під Житомиром у санаторії «Тетерів» (місто Коростишів) облаштований табір для біженців. Туди я і відправив сім’ю, а сам поки залишився в Луганську.

Пробув у квартирі ще два тижні, поки перебої з водою не стали критичними. Літо, спека, але навіть помитися нормально було важко. До того ж, почалися активні бойові дії. Я перебрався на дачу під містом Щастя. Тут була колонка, де можна було набрати води для їжі, миття, поливу городу.

Батьки мої, правда, не захотіли їхати, вони з квартири перебралися на дачу сестри, у селище Ювілейне, на околиці Луганська, завели господарство – курей, кіз, город. Бойові дії в їхній стороні йшли активно, над головами літало. Але вони звикли, ховалися в підвалах. Хоча був випадок, коли снаряд розірвався недалеко від будинку. І тоді батьки подумали, що загинули. Справа в тому, що мама пішла пасти кіз у поле недалеко від будиночка, а батько залишався вдома. Коли прилетів снаряд, кожен із них подумав, що половинка загинула. Але їм пощастило.

Я на своїй дачі прожив два місяці, від серпня до вересня 2014-го. Тут теж були часті перебої зі світлом. І я ходив через два-три дні в місто до знайомих, щоб підзарядити телефон.

Після вибуху кожен з моїх батьків злякався, що інший загинув

У жовтні, коли в Луганську стало тихіше, я повернувся у квартиру. Відкрили дорогу на Білоріченськ і почали возити на роботу. Але ми тільки чергували, зарплату нам не платили. А в грудні 2014 року зателефонував старий знайомий із Першотравенська та сказав, що є місце на шахті «Степова». Я зразу зібрався та приїхав. Два роки жив у гуртожитку. Взагалі, із шахтою «Степовою» в мене давня історія. Із 2001 по 2011 брав участь у будівництві блоку № 2, потім – у будівництві третьої свердловини на «Ювілейній», працював електрослюсарем на УГКВ. Тому для мене ці шахти та Першотравенськ – знайомі місця, людей тут багатьох знав.

Сім’я все ще була в таборі переселенців, дівчатка там вчилися в школі, дружина працювала за фахом при санаторії. Ми отримували від держави фінансову допомогу як переселенці.

Потім вирішили, що в Луганську нам робити нічого. І купили будиночок у Петропавлівці. Зараз відчуваю себе в безпеці. Уже майже все налагодилося. Є робота, будинок, сім’я поруч, є впевненість, що все буде добре.

У Луганську залишилася мама, батько у 2020-му помер від ковіду. Через складність переміщення й карантину я навіть не зміг поїхати на поховання. Сестра із сім’єю теж повернулися туди, тому що дорого орендувати житло, а заробляють мало. Але її син у цьому році все ж збирається в підконтрольну Україну, вступати до медичного інституту в Рубіжному.

Друзі мої теж повернулися додому з тієї ж причини, що і сестра. Їжджу в Луганськ рідко, щоб оплатити комуналку. Людей у місті, звичайно, менше, з роботою і заробітком погано, багато підприємств не працюють, запустіння. Але люди звикли.

Про що я мрію? Хочу балувати своїх дівчат, щоб було фінансове благополуччя. А для мене найбільша радість – з’їздити на рибалку.

Найцінніше – мир. Молодша дочка та дружина досі бояться салютів, здригаються від кожного спалаху та звуку. Хоча раніше ми любили салюти. Раніше це було свято, а тепер – асоціація з війною.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 2020 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій