Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Миколаївна Пащенко

"Порушена психіка, порушене все життя"

переглядів: 130

Ми з Охтирки. Російський напад у першу чергу пішов на Сумщину і Охтирщину. Українські військові тут були, нас рятували, але війна наробила нам багато лиха: місто зруйноване. І житлові будинки, і в центрі є руйнування. Дуже багато втрат, військова частина наша постраждала, багато наших хлопців і дівчат загинули. 

Після цих бомбардувань ми виїхали у місто Полтаву. Тут ми перебуваємо і до сьогодні. Тому що по Сумській області тривають атаки. По районах неподалік від нас поки що неспокійно. 

У перший день війни над будинком летів літак, тремтіло все: і вікна, і двері, і посипалася плитка. Ми заховалися в туалеті: стояли між двох стін. Дочка так перелякалася - я її ледве до тями привела. Нас бомбили: кидали бомби з літаків. Були вирви у центрі міста і по вулиці, де військова частина була. Потім зайшли танки окупантів. Тут у нас бригада одна була. Одним словом, зуміли місто відстояти. Підірвали міст, щоб не пустити ворога далі на Сумщину, а потім - на Полтавщину. І після того переляку ми виїхали у Полтаву. 

Була порушена психіка, порушене все життя. Довелося виїжджати, бо іншого виходу просто не було. Спочатку ми бігали по підвалах, ховалися від бомбардувань, а потім не змогли більше терпіти.

У нас були тут спеціальні автобуси, які евакуювали людей. Тут є нафтове підприємство, яке вивозило щодня по 4-5 автобусів. 

У Полтаві ми отримуємо гуманітарну допомогу: продукти, засоби гігієни, одяг. Це дуже доречно, бо ми виїхали, в чому стояли. Взяли маленькі валізи і поїхали. Потрапили до знайомих, а тоді на квартиру переселились. Отримували гуманітарну допомогу від Фонду Ріната Ахметова, і не один раз. 

Дуже прикро, що окупанти так вчиняють із нашим народом. Знущаються над нами, знищують мирне населення.

Морально дуже важко, але ми віримо в наші сили, у наше ЗСУ, нашому президенту. Віримо всім тим, хто допомагає вижити у цей складний воєнний час.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій