Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юрій Смульський

"Помер через стрес і неможливість отримати медичну допомогу"

переглядів: 40

Життя 90-річного Юрія Смульського обірвалося 20 березня 2022 року в підвалі будинку, де він через бойові дії в місті не мав доступу до медичної допомоги, достатньої кількості їжі і води.

Помер через стрес, неможливість отримати медичну допомоги, відсутність запасів їжі й води

Юрій Смульський народився у Дніпропетровську, однак мешкав у Маріуполі. У дитинстві пережив Другу світову. Багато років Юрій працював у Азовському морському пароплавстві, був начальником контрольно-ревізійного відділу, ветераном праці.

«У 1944-му батькові відірвало праву кисть і покалічило ліву. Він мав інвалідність 1-ї групи. Втім закінчив школу, а потім – технікум за спеціальністю «бухгалтер». Захоплювався бігом на марафонські дистанції, малював пейзажі, займався зимовим плаванням. На пенсії захопився садівництвом. Ніколи не зважав на отриманні у юнацтві важкі травми… Був дуже принциповою і порядною людиною. Він завжди казав: у СРСР ми погано жили, але ми про це не знали», – розповіла невістка Олена.

Коли почалася повномасштабна війна, Юрій із дружиною ховалися у своїй квартирі на вулиці Латишева, №25, що у Приморському районі міста. До родини сина йти не захотіли - думали, що от-от усе скінчиться.

Однак на початку березня обстріли міста посилилися. Зникли світло, вода, газ, звʼязок. Подружжя перебралося в сусідній підвал, де 20 березня 2022 року Юрій Смульський помер – через стрес, неможливість отримати медичну допомоги, відсутність запасів їжі й води.

Спершу загиблого поховали у дворі будинку, згодом перепоховали, але де саме – рідним невідомо.

Квартира Юрія згоріла внаслідок влучання снаряду згоріла. Його дружина померла в окупованому Маріуполі від інфаркту 6 січня 2023 року.

У Юрія залишились син, невістка і онук. 

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних чоловіки пенсіонери психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода здоров'я літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя їжа Соцмережі окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій