Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Вікторівна Жбанчик

«Покинули свій будинок, свій город, все, що наживали роками»

переглядів: 67

Я залишилась без чоловіка у 44 роки. Він працював у колгоспі, і я працювала. Сама родом із Донецька, але переїхала за 100 кілометрів звідти. Там у мене залишилась вся родина. Вони так страждають від тих рашистів проклятих! Квартири розбомбили, будинки розбомбили. Багато родичів уже померло, ніякого зв’язку я з ними не маю. Іще з 2014 року і зараз там - страшний суд. Бомблять їх. Трагедія страшна. Мій зять загинув від інсульту. 

Я почула по телевізору про початок війни рано-вранці, це ж було 24 лютого, ще темно надворі. Я стала збиратись на роботу. Мої дочка і невістка - вчителі, зять і син - шахтарі. 

Коли почула, що війна, думала, що у мене зупиниться серце. Ми всі плакали, не знали, що робити далі. У мене руки і ноги тряслись. Моя онука-шестикласниця на той момент не розуміла, що таке війна, але так плакала!  

Найскладніше для мене те, що почались обстріли. Коли ми вже почули вибухи у Добропіллі, у 20 км від нас, то вирішили виїжджати. Зібрались, і двома сім’ями виїхали. Останньою краплею було, коли розбомбили  у Добропіллі залізницю. Потрібно було покинути свій будинок, свій город, все, що наживали роками.

Складно, що у нас маленькі онуки, вони не розуміють нічого. Ми довго їхали, десь годин вісім. Були великі пробки по дорозі на Павлоград. Ми евакуювались у Новомосковський район. Дякувати волонтерам, нам дали прихисток, усе дали.  Велика їм подяка за приділену увагу.

Ми покинули господарство: свиней, курей і качок покинули. Ми покинули свій дім і поїхали у невідоме. Шокувало те, що ми своїми очима бачили розбомблені будинки. Ми ж всі поряд мешкаємо. Як у Білозірці бахнуло, там залишилась велика вирва. І кожен раз ми чули ці вибухи - було дуже страшно. Ми мешкаємо на межі трьох областей: Харківської, Донецької і Дніпропетровської, ще й Покровськ поряд.

Як тільки ми приїхали до Новомосковська, дякувати волонтерам, нам давали гуманітарну допомогу. Плюс ми з дому дещо взяли - ми ж у селі мешкаємо. Одразу волонтери допомогли всім: і речами, і харчами, і допомогли знайти будинок. 

Я думаю, що ми переможемо і будемо жити ще краще, ніж жили. Вся моя сім’я так думає. Ми бачимо нашу Україну процвітаючою і багатою.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецька область 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій