Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина

«Під обстріл ми потрапили у власній квартирі»

переглядів: 697

Їхали і поверталися з надією на швидке закінчення війни ... Галина з чоловіком і дітьми остаточно покинули Луганськ в 2015 році і більше ніколи там не були. Повертатися не збираються, колишні луганчани вже обжилися на підконтрольній території.

У перший день війни я в Луганську перебувала. Пам'ятаю, коли почали чути перші вибухи. З того моменту, можна сказати, для мене війна і почалася.

25 січня 2015 року, в перший день введення перепусток, я перетинала лінію розмежування, на той момент вона була розпливчатою і проходила в районі Дебальцевого. Доводилося бачити і зброю, і солдат, і постріли. І на наступний день після того, як мені вдалося переїхати через цю ділянку, то місце, де ми були в Дебальцевому – місцеве відділення поліції –  було зруйновано обстрілом. Я буквально розминулася менше ніж на добу в цій ситуації.

Активні бойові дії в Луганську були в серпні 2014-го. На той час мене вже не було в місті, ми всі виїхали. А коли 12 лютого 2015 року ми поверталися до Луганська, то потрапили під обстріл.

Хотілося б забути цей обстріл, під нього ми потрапили у власній квартирі. Я була вдома з дітьми. У нас дев’ятиповерхівка, і у двір прилетіли снаряди. Ми дуже злякалися, у нас вибило шибки. Тоді з’явився фізичний страх за життя.

Переїжджали в кілька етапів. Спочатку їхали влітку 2014 року, тому що сподівалися, як і багато хто, що скоро все закінчиться і ми зможемо повернутися. Переїжджали до знайомих, як не дивно, це виявився Крим. Через місяць ми переїхали до Луцька. Там я влаштувалася на роботу. Потім дізналася, що наш університет переїхав до Сєвєродонецька. Мені треба було повернутися до Луганська, забрати речі і документи, тому що влітку ми їхали, як багато, в шльопанцях, без речей. Ми повернулися до Луганська, і я там пробула з жовтня 2014 року по березень 2015 року.

У мене була літня бабуся 90 років, у неї стався інсульт. Коли вона померла, ми зібрали речі і поїхали. Найняли звичайну легкову машину, що змогли туди повантажили і переїхали в Сєвєродонецьк.

Я вважаю, що ми легко виїхали, досить мирно. Ще можна було якось проїжджати без особливих перепусток, не було ще таких складнощів, як зараз. Хоча було страшнувато, тому що з іншого боку не було чітко встановлених якихось владних повноважень у тих, хто стояв на тих блокпостах. Десь години чотири шляху – і ми були на місці. З тих пір ні я, ні діти в Луганську не були.

Вже сто відсотків ми не повернемося, тому що зуміли реінтегруватися. Тут у нас все добре, всі вчаться, всі працюють, купили в кредит квартиру. Фактично зовсім інше життя почалося.

Я стала впевненішою в собі, стала більше цінувати сім'ю, колег, більше цінувати Батьківщину, в кінці кінців.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій