Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Біла

"Почулися перші вибухи, і саме тоді я усвідомила, що почалася війна"

переглядів: 25

Біла Катерина
ВХПТУ №5 м. Вінниця група №7
Викладач, що надихнув на написання есе: Цопа Світлана Григорівна

Війна. Моя історія

До 24 лютого 2022 року було багато розмов про можливе повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Я, як і більшість людей, в той період ставилась до таких розмов скептично. Мало вірилось, що президент сусідньої держави здатен зруйнувати життя цілої країни. Вранці двадцять четвертого реальність змусила мене змінити думку.

Як і у звичайний день, зранку мене розбудила мама, щоб я підключилася до дистанційного навчання. Але при цьому повідомила, що почалась війна і не відомо, чи відбудуться заняття. Слово «війна» на той момент для мене не мало якогось особливого значення, і я лише трохи зраділа, що не буде занять.

Невдовзі після цього почулися перші вибухи, і саме тоді я усвідомила, що почалася війна, справжня війна, і що це серйозно. Одразу відчула страх та тривогу. Прийшло усвідомлення того, що звичне мені життя скінчилось. Справитись зі своїми почуттями в той день мені допомогла звичка нашої сім’ї: щоденне читання біблійного тексту. Призначений задовго до того текст на 24 лютого 2022 року стосувався поради не тривожитись та виявляти довір’я до Бога, що він зможе допомогти та підтримати нас. І це нагадало мені інший біблійний текст: «І всі свої тривоги покладіть на нього (Бога), бо він дбає про вас» (1 Петра 5:7). Цей вірш я згадувала в моменти, коли мені було страшно і це мене заспокоювало. Було відчуття, ніби він стоїть переді мною і тримає мене правою рукою за мою правицю, ніби витягає з «ями відчаю», у яку я кожен раз потрапляла, чуючи сирену.

Через деякий час події змусили замислитись про переїзд у безпечне місце за межами України. Це було дуже важке рішення, адже нам довелось залишити тата, бабусь, мого улюбленого кролика, рідний дім, улюблені місця та друзів. Та все ж ми наважились.

День від’їзду був особливо важким, бо ми не знали куди саме їдемо і чи повернемось знову. До цього я дивувалась своєму спокою, хоча від’їзд означав ймовірність того, що я ніколи не повернусь і втрачу все. Тоді я ніби прокинулась від глибокого сну і зрозуміла, що насправді відбувається. Мене охопила паніка. Єдине що допомогло – щира молитва, стало спокійніше. Мама підказала, що цю поїздку можна сприймати як подорож, а не дорогу в один кінець. Ця думка допомогла відпустити ситуацію та сприйняти поїздку, як можливість побачити нові для мене країни.

Хоча ми і не знали, куди саме їдемо, ми були впевнені, що Бог через наших одновірців допоможе і підтримає нас. Так і сталося.

У першій країні, в яку ми потрапили, Угорщині нам дала притулок сім’я місцевих Свідків Єгови. Ми їх не знали, вони говорили іншою не зрозумілою нам мовою, та їхні вчинки, опіка і турбота про нас були мовою щирої любові. І це саме те, чого ми потребували в той час після довготривалого стресу. Та довго там затримуватись ми не могли, оскільки обставини тієї сім’ї не дозволяли їм надати нам житло на постійній основі. Тому ми вирішили поїхати далі і потрапили у Нідерланди.

У Нідерландах нас прийняла дуже гостинна родина співвіруючих. Ця країна своєю красою та яскравою природою допомогла емоційно відновитися. Проте це не був дім, не той дім, який настільки рідний мені та в якому відпочиваєш як фізично, так і емоційно. Все одно відчувалось, що ми живемо в гостях, і кожного дня все більше хотілося до дому. Ми там пробули п’ять місяців та, зрештою, зважаючи на деяке покращення ситуації в Україні, вирішили повернутись до дому.

Війна – це страшно, але пережите допомогло мені подорослішати та зрозуміти що для мене є найбільш цінним в житті, а саме: моя сім’я, дім, віра в Бога та нашу Перемогу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Вінниця 2022 2023 Текст Історії мирних молодь діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни Біженці Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій