Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Олександрович Кравець

«По всьому місту лежали купи тіл: і молоді, і старі, і спотворені, і без кінцівок»

переглядів: 108

Я родом із Маріуполя. Все життя там прожив. Працював у Маріупольському порту. Вийшов на пенсію, але продовжував працювати. 24 лютого ми прийшли на роботу, керівництво нам повідомило, що розпочалося повномасштабне вторгнення і нас розпустили по домівках. Потім нам сказали, що на роботу не виходимо до особливого розпорядження.

Дочку з дітьми вивезли волонтери до країн Балтії. Я доглядав маму своєї дружини. Дружина військова і на той момент вона була на казарменому стані. Теща була старенька, і коли вона померла, я вирішив, що потрібно їхати з Маріуполя.

Ми жили у мікрорайоні Черемушки. Наш будинок був ще цілий. Поряд були влучання: нас бомбили з літаків і з мінометів. Коли я від тещі повернувся, то побачив, що обстріли все ближче і ближче. Були влучання і по нашому будинку. Тоді я вирішив, що час виїжджати.

Першого квітня я вийшов із Маріуполя. Я йшов пішки, а потім мене підвіз чоловік до блокпоста. Там мене перевірили. Поряд стояли автобуси з волонтерами, мене туди посадили і відправили до Мангуша. Там я понад два тижні чекав на фільтрацію у дитячому садочку. Після того знайшов перевізника і разом з двома жінками нас перевезли до Бердянська. Кілька разів ми намагалися звідти виїхати, але на блокпосту, де стояли кадирівці, нас завертали. У Бердянську я залишався понад місяць. А потім знайшов чоловіка одного, який вивозив сина до Одеси, і з ними з третього разу виїхав. 

Зараз я у Дніпрі. Тут живе гарний приятель мого сина, він пообіцяв прихистити у себе. Тепер я живу у його батька, потім до мене приєдналася дружина. Вона змогла виїхати з Маріуполя без фільтрації. Донька зараз у Литві з дітьми, а син – у полоні. Він військовий, захищав Маріуполь.

Шокували мертві тіла на вулицях міста і те, як росіяни безжалісно руйнували Маріуполь. Я ходив пішки і бачив, звідки летять мінометні міни, куди вони влучають. Окупанти били по житловій забудові, по приватному сектору.

Я все бачив на власні очі, тому у мене ніяких сумнівів не було: хто, звідки і по кому стріляє. Я точно знаю, що наших військових у тому районі не було ніколи. Просто жили цивільні люди. Небідний був район і по ньому цілеспрямовано гатили. Я місяць ходив до тещі, і надивився там всього. Купи тіл на вулицях: і молоді, і старенькі, і спотворені, і без кінцівок. Ось це запам'яталось на все життя.

Обстріли були безперервні. Поки дочка з онуками ще була у нас, ми прикривали дітей матрасами, подушками, щоб захистити їх хоча б від уламків. А потім знайомий запропонував дочці вивезти її з дітьми до Бердянська. Звідти вона потрапила у Запоріжжя. Там їх посадили на потяг на захід України, а звідти литовські волонтери своїми автобусами перевезли їх до Литви. І дочка вже рік там. Ми з дружиною у Дніпрі, а син уже рік як у Горлівській колонії.

Війна може закінчитись тільки перемогою України. Я сподіваюсь, що так воно і буде. Ми їздили до доньки у Литву, розмовляли з онуками - вони дуже хочуть повернутися у Маріуполь. Мріють жити тільки там. Так само і ми з дружиною сумуємо за містом. Син автостопом об'їхав пів світу. Я запитував, де йому найбільше сподобалося, а він відповів: «В Україні, бо вона найкрасивіша».

У нас у всіх житла більше немає, але ми мріємо повернутися. Серце болить, тягне додому у рідний Маріуполь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими Біженці окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій