Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Дмитрівна Радгунова

«Після всього пережитого у мого сина почались проблеми з нервовою системою»

переглядів: 133

До війни ми жили дуже добре. У нас був свій дім і робота. Все було і нам усе подобалось. Діти до школи ходили, ми працювали. Робота була і у мене, і у чоловіка. А зараз ми безробітні і бездомні.

Ми до останнього не вірили, що розпочнеться війна. А потім нам стали дзвонити і говорити, що то там летять ракети, то там. Тоді ми й дізналися, що почалася війна.

Ми жили у приватному секторі, тримали господарство. У нас були свині, кури. Ми не могли все це покинути, всіх було шкода.

Поки літало десь далеко – було більш-менш, а потім, коли у двір прилетіло пару разів, то ми швидко зібралися і виїхали. Їхали нормально, без колони, своїм ходом. Нам пощастило, що машина цілою залишилась.

У Запоріжжі нас прийняли дуже добре: і нагодували, і надали нам місце, де можна переночувати. 

Ми самі родом з Херсонської області, тому в вирішили їхали туди, додому. У нас же зв'язку не було і ми не знали, що там уже орки. А коли з'явився зв'язок, з'ясували, що і там уже все окуповано. Ми туди приїхали, залишилися на місяць. Але там ні школи для дітей, ні зв'язку не було. Добре, що було ще відносно спокійно. Ми ледве звідти виїхали у Кривий Ріг. Ми об'їжджали, їхали довго через блокпости, але нам теж тоді пощастило. Виходить, що нам довелося виїжджати двічі. 

Нині у нас є певні складнощі з житлом. Спочатку ми гостювали у родичів, але ж довго там не будеш залишатися. Зараз ми винаймаємо квартиру, комунальні платежі платимо, за житло – ні. Дякуємо людям, що допомогли. Добре, що у нас були заощадження, - без них нам би було зовсім складно.

Шокувало, що ми двадцять років працювали, заробляли, у нас було своє житло, а залишилися без нічого. І те, що бачили у Маріуполі, - це був жах. Мертві люди лежали прямо на вулицях. Те, що таке відбувається у ХХІ сторіччі, навіть у голові не вкладається.

Дітям важко, хвилюються, що у них немає друзів, до школи не ходять. Ми зверталися до психолога зі старшою дитиною. Після пережитих подій у нього проблеми з нервовою системою, ми зараз його лікуємо.

Думаю, що ми сильні і ми переможемо. Я сподіваюсь, що поїду відбудовувати Маріуполь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій