Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Костянтинівна Дороніна

«Під час виїзду бачили багато жахіть»

переглядів: 149

Людмила Костянтинівна на все життя запам’ятала шлях з окупованого Маріуполя. Вона бачила, як підривалися автомобілі, і ніхто з колони не зупинявся, щоб допомогти постраждалим. Також бачила, як люди готові були землю рити руками, аби тільки об’їхати міни

Ми разом з чоловіком проживали в місті Маріуполі. Він працював на Азовсталі, а я – в ліцеї. У перший день війни чоловік був на зміні. Керівництво сказало йому, що все буде добре, потрібно працювати. Син наполягав, щоб ми  виїхали. 25 лютого чоловік пішов на зміну, і в цей час почали обстрілювати місто. Додому він повертався пішки під обстрілами. 

Ми запаслися і їжею, і водою, і ліками. До кінотеатру приїздила машина з водою, і ми там набирали. А коли були сильні обстріли, якраз ішов сніг, і з труб стікала вода - ми використовували її для технічних потреб.

Дуже страшно було, коли кружляли літаки. Наша машина стояла в гаражі. Друг сина прийшов до нас із тринадцятого в сімнадцятий мікрорайон, щоб перегнати її. Я дуже за нього переживала, бо він робив це під обстрілами. І коли цей хлопчик прийшов, я обійняла його, бо була дуже рада бачити. Якби не він, то ми б, напевно, не виїхали. 

15 березня ми залишили Маріуполь. У нас був хлопець-організатор, який зібрав усіх, у кого вціліли машини, і ми поїхали колоною з 12 авто. Але наша машина зламалася, і ми відстали. Коли чоловік відремонтував авто,  прилаштувалися до іншої, але до Запоріжжя у той день не доїхали – ночували прямо на трасі під Василівкою. Потім дібралися до Дніпра й заночували у знайомих, а вже 17 березня поїхали до сина. 

Під час виїзду бачили багато жахіть.

У нас на очах підірвалася машина. З неї прямо в лісопосадку вилетіла маленька дитина, але всі проїжджали повз, не звертаючи на це уваги. Машина палала, а дитина кричала в лісопосадці.

Далі в дорозі на міні підірвався ще один автомобіль. А якась жінка з іншого авто вискочила й почала руками землю рити, щоб нагорнути гірку – і машина могла на неї наїхати й оминути міну. Люди з інших автомобілів також почали виходити і рити землю, чим могли. Це було дуже страшно. 

Коли приїхали до Запоріжжя, у нас майже не залишилося грошей. Я брала з собою трохи золота. Жіночка на заправці купила його в мене і заправила нам авто, завдяки чому ми змогли доїхати до сина. 

У нас є два сини. Один у грудні поїхав за кордон працювати. Інший живе в Пирятині Полтавської області, до нього ми й приїхали. Знаходилися в Пирятині до серпня, а потім нашому ліцеєві дали приміщення в Пущі-Водиці, і ми переїхали.

Я вважаю, що у 2023 році війна закінчиться. Тільки-но наше місто звільнять, хочу повернутися додому. І наш навчальний заклад переїде. Свого життя поза межами Маріуполя я не бачу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій