Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Богдана-Вікторія Москальова

«Пам’ятаю найстрашнішу ніч – 17 прильотів у спальний район»

переглядів: 63

У 2014 році змушена була покинути домівку у рідному Донецьку. На момент повномасштабного вторгнення я проживала в Запоріжжі.

Зранку збиралася йти на роботу, 5-річну доньку вести в садок. Про початок війни дізналася по телефону від мами. Більше за все боялася окупації. Першу ніч війни ми ночували в сховищі, не знала чого очікувати. Потім окупація ЗАЕС, яка в 40 км від нашого будинку, а рашисти були в 30 км від міста Запоріжжя.

4 березня ми поїхали до Польщі, внікуди. Дорога зайняла 4 доби. Добу ми сиділи в черзі на вокзалі Львова. Коли повернулися додому, чули постійні обстріли.

З жовтня почалися нічні прильоти по житлових будинках. Пам’ятаю найстрашнішу ніч - 17 прильотів у спальний район, від яких земля здіймалася під будинком. Мінування атомної, прильоти вдень і вночі не зупинялися.

На жаль, війна розділила мене з батьками, бабусею. Дідусь помер в окупації, лікарі відмовилися лікувати.

Мене зворушила підтримка і поміч поляків, коли ми були у Польщі. Зворушило те, наскільки самовіддано вчителі у школі мистецтв Запоріжжя навчають дітей, їх незламність і любов до України.

До війни я була кошторисником. Через війну, стрес, впав зір, більше не можу працювати за фахом.

Як згадка про трагічні події, залишалась м'яка іграшка, яку дитині подарували в Польщі. Фотографії, які зробили до початку війни - там спогади про щасливе минуле.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2023 Текст Історії мирних жінки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька окупація 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій