Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Пуртова

"Організм не витримав постійного стресу"

переглядів: 35

73-річна Галина Пуртова не пережила боїв у Маріуполі на початку повномасштабного російського вторгнення. Її серце зупинилося 18 березня 2022 року. Перед тим вона 10 днів провела у жахливих умовах у підвалі, де ховалася від обстрілів міста.

Організм не витримав постійного стресу

Галина була родом із міста Харцизьк Донецької області. З відзнакою закінчила Київський педагогічний університет. Багато років навчала фізики та астрономії у школі №52 у Маріуполі. Цікавилася психологією. Виховувала доньку, яка також стала вчителькою.

«Мама дуже любила своїх онучок. Весь вільний час проводила на дачі, милувалася природою, медитувала», – розповіла донька Алла.

«Галина Федорівна була спокійною, тихою. Могла пожартувати, підбадьорити учнів. Доброї душі людина, з чудовою загадковою усмішкою. У 52-й школі вона працювала з дітьми, які мали особливі освітні потреби», – згадала колегу Ірина Пивоварова.

Галина Пуртова жила у Маріуполі в Центральному районі. До 7 березня 2022 року вони з дочкою були у своїй квартирі. Коли обстріли міста посилилися, перейшли до підвалу.

«Нас було 40 людей у кімнаті. Спали на бетонній підлозі, повністю одягнені. Готували їжу для всіх у великій каструлі. Мама постійно хотіла на вулицю, але обстріли не припинялися навіть на 5 хвилин. Я її водила під руку коридором підвалу. Коли вона втомлювалася, вкладала спати. Вона була, немов маленька дитина. Увечері я їй давала печиво чи бутерброди, але вона відмовлялася. Звикла, щоб їжа була гарячою», – розповіла донька.

17 березня Галина Федорівна повернулася до квартири. А наступного дня померла. Вона мала хронічні захворювання, організм не витримав постійного стресу та тих умов, які були у підвалі.

Галину Пуртову поховали на Старокримському кладовищі. У неї залишилися донька й онучки.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій