Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Владислав Ігорович Дичинський

«Окупанти виганяли людей з хат»

переглядів: 114

Поки росіяни звірствували у Маріуполі, українці, навпаки, єднались і допомагали одне одному. Один з приватних підприємців їздив під обстрілами і роздавав людям м’ясо ящиками.

Я з Маріуполя, навчався в Одесі. Мені 24 роки. На щастя, в день початку війни я був в Одесі. Поїхав до друзів, мав 23 лютого повертатись додому, але машина зламалася, тому я не встиг дістатись додому. Мої батьки і брати ледь-ледь встигли виїхати з міста до того як перекрили дороги. Всі інші родичі і знайомі залишилися там.

Дуже неприємно від того, що домашні тварини залишилися вдома. Маленьких собачок російські солдати розстріляли, коли вони блукали по приватному сектору. А ще окупанти людей з хат виганяли, щоб самим посидіти. 

Одного разу прилетіло і в наш будинок. Там ховалися наші родичі, бо вони жили в багатоповерхівці, а у нас був підвал, це їх і врятувало.

Мені страшно навіть слухати про те, що коїлось в моєму рідному місті. Знайомі, які виїжджали багато чого розповідали і це було моторошно.

Поки окупанти звірствували, наші люди, навпаки, допомагали один одному, хто чим міг. Наш сусід займався виробництвом ковбас і паштетів. Коли вимкнули світло, він знайшов десь у сусідів причіп, закинув туди все, що було в його промисловій морозилці, їздив по найближчим районам і роздавав людям, яких зустрічав. Люди сиділи в підвалах, в квартирах і боялись навіть виходити. Звісно, у них не було що їсти. Тож наш сусід ящиками видавав їжу, казав: «Розносьте по сусідах та допомагайте іншим».

Це було вражаюче: він катався і роздавав їжу людям, попри те що снаряди над головою літали і танки їздили. Він розумів, що до нього в хату могли зайти і пограбувати окупанти, а він хотів віддати це своїм.

Ми з ним давно вже не спілкувалися. Він дочекався, поки все там заспокоїться, і через зелений коридор, мабуть, виїхав.

Зараз у нас є зв’язок з родичами, які залишились у Маріуполі.

Хвилює те, що там людям дуже сильно промивають мізки. Вони починають вірити в усе, що їм кажуть. Особливо це стосується людей похилого віку.

Моя бабуся не знає чому їй вірити: ми їй кажемо одне, а там кажуть інше. Хоча в неї до сих пір нічого не зробили з вікнами в квартирі, вона каже: ось-ось прийдуть і все зроблять, нам тут обіцяли. Вона не хоче залишати житло, тому що порожні будинки і квартири можуть комусь віддати. У неї квартира, у нас – будинок. То вона й ходить то до себе, то до нас. У нас дві собаки вижило – лайка і чихуахуа, то вона сидить з ними. Ми просимо її виїхати – невідомо, що далі буде. Але дідусь загинув, то вона вже нічого не хоче. Каже, що дорогу не витримає.

Я впевнений, що війна закінчиться тільки поразкою росії. Нічого іншого нам не потрібно після того, що вони тут вчинили. Я про майбутнє ніколи не думаю, але щойно Маріуполь звільнять, ми з батьком одразу назад – відновлювати все що зруйновано, щоб мама з братами могли повернутись з-за кордону додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій