Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дарина Савчук

"Новини були страшні: щохвилини, щогодини, щодня"

переглядів: 73

Савчук Дарина, 15 років, учениця 10 класу, Славутицьк заклад загальної середньої освіти I-III ступенів №4 

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Нестеренко Тетяна Миколаївна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Рідненький мій!

Все мало бути не так…

Пам’ятаєш 21 лютого? Так, ми тоді з тобою бачилися, сподіваюся, що не востаннє. Тоді ти, як завжди, їхав на роботу на зміну. І я, як завжди (тоді), не дуже цим переймалася.

Так, тату. Я типовий підліток, зі своїми тарганами в голові. Ще не так давно твоя донька посміхалася , раділа життю , мала багато планів на майбутнє. Але в один момент все змінилося...

24 лютого о 4:00 годині ранку твій телефонний дзвінок розбудив нас. Ти був на бойовому завданні на Чорнобильській атомній електростанції . Тату, ти повідомив, що розпочалася війна, попросив швидко зібрати необхідні речі й документи та йти до бабусі. Я відразу послухала тебе, хоча до цього мала звичку постійно суперечити. І ми пішли: я та моя молодша сестричка, вдвох, через ліс, 5 кілометрів до сусіднього села. Таточку, якби ти знав, як мені було страшно, як стискалося серце та калатало в грудях. Але я намагалася триматися, бо не личить доньці військових падати духом. Отак, тримаючись за руки, ми з Кариною за годину подолали шлях до бабусі.

Твоя мама нас зустріла зі сльозами, які ллє і до сьогоднішнього дня. Бо новини були страшні: щохвилини, щогодини, щодня. Ми дізналися, що ти разом з іншими військовослужбовцями, котрі охороняли ЧАЕС, потрапив у полон. Спочатку були від вас та про вас звісточки, а потім – ні слова.

Вибухи ставали все гучнішими, ближчими. Страх переповнював. Тату, якщо чесно, то думала, що знала, що таке ненавидіти. Я думала, що ненавиджу, коли ти мене не пускав на вулицю з компанією… Коли мама насварила за намальовані брови та ночівлю в нас моїх друзів… Але все мало бути не так. І було не так. То я просто злилася. А от , що таке ненависть, зрозуміла 24 лютого. Бо війна - це кров , страх , страждання. Російські військові просто нелюди, от їх я ненавиджу. Хіба можна так знущатися над українцями, нашими домівками, нашою країною???

Рідненький, мені так хочеться з тобою поговорити, почути твій голос, торкнутися твоєї сильної руки. Як багато я не робила та не говорила тобі раніше. Жалкую дуже, що саме страшна війна змусила задуматися над багатьма речами, подивитися на все з іншого боку, переосмислити пріоритети.

Коли ти повернешся, я тобі розповім про те, як ховалися в погребі, бо від вибухів поблизу стогнала земля. Як не можна було нікуди виїхати, бо місто було в оточенні. Про пусті полиці в магазинах та аптеках . Як нам фермери із сусіднього села привозили молоко та картоплю, і ми стояли годинами в чергах. Як ми вчилися пекти темний хліб без дріжджів із кукурудзяного борошна. Як варили їсти на вогнищі у дворі. Але знаєш, мій найкращий у світі тату, разом із тим я побачила: скільки щирих, добрих людей навколо. Бо в ці важкі дні чужі стали своїми. Розумієш? Думаю, що розумієш.

Все мало бути не так… Таточку! Я мрію, щоб якнайшвидше закінчилася ця проклята війна. Мрію, щоб ти та наші всі полонені повернулися до своїх родин , люди до своїх домівок, діти до своїх батьків . Вірю в Перемогу нашого народу!

Люблю! Чекаю! Сумую! Повертайся швидше!

І все буде не так! А набагато краще!

Твоя любляча донька Дарина.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Славутич 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій