Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Руслан Мірзоєв

«Ніколи не думав, що ми зі сльозами на очах будемо їсти свіжий хліб»

переглядів: 161

Руслан з вагітною дружиною ще місяць після повномасштабного вторгнення залишався у Маріуполі. Лише завдяки щасливому збігу обставин подружжю вдалося виїхати з окупованого міста.

Почну з того, що за десять днів до війни ми з дружиною Оксаною зрозуміли: у нас буде поповнення. Водночас зраділи та збентежилися, бо не планували вже дітей. Оксані 40 років, є свої ризики. Проте радість була сильнішою.

24 лютого нас приголомшили новини та звуки обстрілів на околицях Маріуполя. Однак здавалося, що все швидко закінчиться, і ми продовжимо жити, як раніше. Та через кілька днів зникло світло, газ, вода, зв'язок. Було зрозуміло, що нічим хорошим це не закінчиться, але виїхати можливості вже не було. Ми місяць переховувались у себе вдома. Підвалу в нас немає.

Були дуже потужні прильоти, багато сусідів лишились домівок, а дехто – навіть життя. Найстрашніше – це авіаудари. Коли падає бомба, її не чути, поки вона не впаде. Коли вона розривається, стовп пилу й уламків підіймається вище 14-поверхових будинків. Ми з сином це бачили. Це дуже страшно!

Ми весь час молились Богу, щоб він нас врятував. 16 березня нам вдалося ненадовго зловити зв'язок. З тієї інформації, яку встигли прочитати в інтернеті, зрозуміли, що треба вибиратися з міста.

Ввечері 21 березня у моєї жінки відкрилась кровотеча. У нас вже не було причин залишатися вдома, бо вона могла загинути разом з ненародженою дитиною. Тож ми зібрали кожному по наплічнику з їжею, водою й документами і вирішили зранку йти пішки. Однак, нам пощастило: наступного дня виїжджав син сусідки на машині й забрав нас з собою.

Їхали ми під обстрілами, дороги майже не було: навколо – руїни, часто на узбіччях лежали тіла загиблих мирних. Це було жахливо.

Нам дивом вдалося виїхали з міста. Почалися блокпости російських військових. Дорогу, яка займає дві години у мирний час, ми проїхали за вісім годин. І це, до речі, ще швидко.

Приїхали в Бердянськ, змогли потрапити до лікаря. Це також було дивом. Через три дні автобусом поїхали до Запоріжжя. Весь час від Маріуполя до Запоріжжя ми пройшли приблизно 30 блокпостів, з яких українських – лише три поблизу Запоріжжя. Російські блокпости були різні: на деяких відбувалися короткі перевірки, на інших – чоловіків роздягали, шукали татуювання тощо.

Ніколи не думав, що ми зі сльозами на очах будемо їсти свіжий хліб. Нікому не побажаю пережити те, що ми пережили. Зараз мешкаємо у Волинській області, вже освоїлися, народили донечку.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я харчування дітей діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа 2022 окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій