Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Олександрівна Павлюченкова

«Неподалік прилетів снаряд – осколки потрапили до нас у вікно»

переглядів: 81

Я народилася в Маріуполі і жила там до двадцять першого року, а потім разом зі своїм хлопцем переїхала до міста Ірпінь Київської області. Батьки залишилися в Маріуполі. 

Півтора тижні до війни я слідкувала за новинами і дуже переживала. 23 лютого лягала спати з тяжким серцем і передчуттям біди. О п’ятій ранку ми з хлопцем прокинулися від гулу літака. Хлопець намагався заснути, а я не змогла. Потім почула звук, схожий на вибух. Вийшла на балкон. Звернула увагу, що на дорозі майже не було автомобілів, хоча зазвичай зранку йшов великий потік автівок. Я відкрила соціальні мережі і дізналася, що почалася війна. О десятій годині повз нас пролетіли винищувачі. 

Перший тиждень ми провели у друзів. Коли у сусідній двір прилетів снаряд, перейшли до їхніх батьків. Ще через тиждень неподалік знову прилетів снаряд – осколки потрапили до нас у вікно. Восьмого березня ми вийшли з міста.

По дорозі зіткнулися з окупантами. Вони сказали, щоб не чіпають місцевих. Складно було повірити в це, зважаючи на те, що ми проходили повз трупи.

Коли пройшли під розбитим мостом, то розділилися: я з подругами поїхала на автобусі, а хлопець з другом – на автівці. Два дні побули у друга в Києві, а потім на евакуаційному потязі виїхали до Луцька. Ми думали, що там спокійно. Однак відразу по приїзду почули вибух: був ракетний удар по військовій частині. 

Я хвилювалася, коли не було зв’язку з батьками. Весь час надсилала їм повідомлення. Одного разу мамі вдалося спіймати десь зв’язок і зателефонувати мені. Зараз я регулярно спілкуюся з батьками. Вони не виїхали, бо погано пересуваються. Навряд чи витримали б дорогу. 

Все, чого я хочу, так це бути поряд з батьками у відбудованому Маріуполі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ірпінь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій