Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Вікторівна

«Не знали, що робити, і що буде далі»

переглядів: 111

Марина Вікторівна не могла повірити в те, що у 21 сторіччі можуть навмисно винищувати ціле місто разом з людьми. Тому вони відкладали евакуацію з Маріуполя, поки виїзд не закрили 

Ми жили в Маріуполі. Я заміжня, маю двох дітей. У мене є сестра, в неї також двоє дітей. Я працювала в університеті, діти ходили в школу. Жили звичайним життям.

24 лютого чоловік розбудив мене рано-вранці. Сказав, що війна. Був шок, паніка. І просто не знали, що робити, і що буде далі.

Перший  тиждень ми навіть не думали, що буде настільки страшно і масштабно. Ми жили в самому центрі, і не думали, що до нас дійде. А коли вже зрозуміли, що потрібно виїжджати, то можливості вже не було. Не було харчування, води, тепла - не було нічого.

Нам допоміг виїхати волонтер, який привіз гуманітарну допомогу. Сказав, що ми можемо поїхати з ним, але попередив, що це небезпечно. Він нас вивіз на Запоріжжя.

Страшно було весь час, поки ми перебували в Маріуполі. Весь час щось бахало, летіло. 

Коли виїжджали, машину постійно трясло. Найбільше шокувало, що у 21 сторіччі може таке бути. Ніхто не був готовий і ніхто не розумів, що таке може бути. Я не могла подумати, що в наш час люди можуть помирати від того, що їх цілеспрямовано бомблять, від того, що не вистачає їжі і всього іншого.

Нам всім складно адаптуватися. Пережити нерозуміння того, що буде в майбутньому, дуже складно. Але перебування на вільній території України позитивно впливає на наш моральний стан. Нас зараз підтримує віра в майбутнє. Тримаємося, як можемо. Віримо, що Україна переможе.

Вірю, що після Перемоги все буде добре, окуповані області будуть відроджуватися. Певно, не відразу, але поступово Україна буде процвітати. Вільні люди будуть працювати над собою, відроджувати свою країну. З часом все буде добре. Ми віримо в нашу армію, в наші ЗСУ. Перемога буде за нами.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій