Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Олександрівна Рутанова

«Навкруг нашого будинку стояло багато російської важкої техніки»

переглядів: 49

Мені 61 рік. У мене є чоловік і дві доньки. Я з чоловіком жила в Маріуполі. Працювала у школі мистецтв. Одна донька мешкала в Києві. Коли почалася війна, виїхала до іншої в Австрію. Зараз ми з чоловіком в Австрії. 

На початку війни зникли всі комунікації. Особливо важко було без зв’язку. Працювало лише радіо, але воно було російське. Окупанти говорили, що захопили всю Україну. Ми були безмежно щасливі, коли виїхали й дізналися, що це не так. 

Ми ходили по воду до драмтеатру. 16 березня я також прийшла туди. Тільки набрала води – з’явилися літаки. Спочатку я хотіла сховатися в театрі, але потім передумала й пішла в інше місце. У ніч з 27 на 28 березня також були потужні обстріли. Ми нарахували десять авіабомб, скинутих на драмтеатр. Зранку вийшли з будинку й побачили трупи біля церкви. Було дуже страшно. На Великдень бомбили безперестанку. 

Готували у дворі на вогнищі. Одного дня кілька людей отримало поранення. Після цього ми боялися виходити – пристосувалися готувати у ванній. У квартирі всі вікна вилетіли. Ми затулили їх, але все одно було дуже холодно. 

Двадцятого березня наш будинок зайняли російські військові. Перед нашим балконом стояло дві установки Град, у торці будинку – танк, у дворі – бронетранспортери. Частина мешканців будинку була в підвалі. Туди сходилися також люди з інших вулиць, будинки яких постраждали. 

Нам пощастило зв’язатися з одним хлопцем і домовитися про евакуацію. 28 квітня волонтери вивезли в Бердянськ. Ми пожили в пансіонаті, трішки заспокоїлися, а потім поїхали до родичів у Кривий Ріг. Згодом виїхали в Австрію. Хочеться, щоб війна закінчилася якомога швидше. Хочу повернутися додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій