Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Обласний спортивний коледж у Дніпрі після російської ракетної атаки 2 квітня 2024 року

Через ракетний удар армії РФ Україна тимчасово втратила одну з баз для підготовки спортсменів, зокрема з олімпійських видів спорту. У Дніпрі після атаки 2 квітня руйнування зазнали чотири навчальні заклади, зокрема обласний фаховий спортивний коледж. Там вибиті вікна, зруйновані перекриття, потрощені аудиторії й тренувальні зали, поранено кілька людей, зокрема четверо дітей. Загиблих немає.

Це заклад, звідки вийшли нині відомі на світовій арені спортсмени Ярослава Магучіх, Михайло Кохан, Анна Рижикова та Денис Кесіль – ті, які цього року представлятимуть Україну на Олімпійських іграх у Франції.

Як вдалося вижити вихованцям та персоналу коледжу під час удару? Яких пошкоджень зазнав заклад та чи збираються його відновлювати – у репортажі Радіо Свобода.

Сніжана й Діана працюють методистками обласного коледжу спорту. Коли розпочалася тривога, кажуть, всі співробітники та учні спустилися в укриття.

За дві хвилини вже пролунав перший вибух. Потім – ще і ще. Діти, які не встигли добігти до підвалу, отримали осколкові поранення.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Сніжана й Діана

«Думали, що це, як завжди, швиденько, що це формальність. Стояли ближче до виходу, не хотіли проходити далі. А воно… Не знаю, що сказати, що побажати росіянам… Хочу, щоб усе найгірше в них сталося, щоб так само летіло по їхніх будинках», – говорить Сніжана.

Діана була в укритті, але стояла близько від дверей. Двері вилетіли. Уламок скла кресонув її по обличчю, є поріз.

«Це незрозуміло, це – секунди, я досі не розумію, як це відбулося. Спершу не злякалася, а потім – пішла кров», – розповідає Діана.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Понівечений коледж

Заступниця директора коледжу з виховної роботи Любов Куліш каже: вижити усьому персоналу й вихованцям, а їх на момент удару було близько 150, допомогла дисципліна.

У закладі звикли не ігнорувати сигнали тривоги – навчально-тренувальний процес призупиняють.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Коледж спорту в Дніпрі після ракетної атаки 2 квітня 2024 року

Розказує: епіцентр удару був неподалік, російська армія влучила у будівлю дитсадка. Коледж зазнав руйнувань через потужну вибухову хвилю.

"Ми всі спустилися, тому майже нікого не зачепило. Діти, яких поранило, – це вікна летіли", - Любов Куліш.

Після вибухів дітей ще кілька годин не випускали з бомбосховища, навіть після завершення тривоги – боялися.

«Наші діти стресостійкі, бо спортсмени. Страху й паніки як таких не було. Слава Богу, що ми всі спустилися, тому майже нікого не зачепило. Діти, яких поранило, – це вікна летіли, порізалися. Наші медики одразу ж викликали «швидку». Їм надали допомогу медики, кому треба – відвезли в дитячу лікарню. Постраждали й працівники харчоблока: незначні порізи – на руках, на ногах», – каже завуч.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Коледж спорту в Дніпрі після ракетної атаки 2 квітня 2024 року

А потім вже педагоги почали зв’язувалися з батьками та тренерами, повідомляти що сталося, і просити, щоб ті забирали дітей.

80 вихованців навчалися й мешкали в самому коледжі, ще 50 – місцеві, з Дніпра. На вечір у закладі учнів уже не було, каже Любов Куліш.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Любов Куліш

Персонал організував чергування із охорони приміщень і взявся наводити лад у будівлі.

Вже другу добу поспіль педагоги та технічні працівники розбирають завали, збирають уламки скла, впорядковують вцілілі речі.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Вікна перетворилися на будівельне сміття

Привезли плити, будуть зашивати вікна

«Ми всю ніч тут чергували, бо вікон не було, страшно було кинути заклад. Тут - техніка, обладнання. Сьогодні привезли плити, будуть зашивати вікна. Сьогодні ми всі згуртовано працювали: вимітали, вигрібали, викидали понівечені вікна. Все почистили. На завтра – актова зала, ще є де попрацювати», – говорить вона.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Персонал розбирає завали

Які збитки та чи відновлять коледж?

Серед вцілілих цінностей, – нагороди тренерів та вихованців: медалі, кубки.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Вцілілі нагороди

Коледж – альма-матер відомих у світі дніпровських спортсменів. Зокрема, звідси вийшли Ярослава Магучіх, Михайло Кохан, Анна Рижикова та Денис Кесіль, які цього року представлятимуть Україну на Олімпійських іграх у Франції.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Коледж виховав призерів та учасників Олімпійських ігор

Керівник коледжу Олег Дерлюк каже: їхній заклад є однією з найпотужніших спортивних баз України. Тут найздібніші діти регіону могли жити, вчитися й тренуватися.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Олег Дерлюк

"Збитки, звісно, мільйонні. Але їх ще має встановити спеціальна комісія", - Олег Дерлюк.

«Вилетіли майже всі вікна. Зруйновані адміністративні кабінети, зруйнований харчоблок, актова зала, дитячі кімнати, де мешкали вихованці.

Заклад потужний, з великим потенціалом, тому ми робитимемо все можливе, аби в максимально стислий термін відновити роботу. Збитки, звісно, – мільйонні. Але їх ще має встановити спеціальна комісія, буде оцінка», – розповів Олег Дерлюк.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Розбитий харчоблок

Наразі, як кажуть у коледжі, у навчанні та тренуванні спортсменів буде пауза. Але участь у змаганнях не скасована: вихованці, як і раніше, представлятимуть область та Україну на чемпіонатах різного рівня.

  • Наприкінці 2023-го фаховому коледжу спорту в Дніпрі виповнилося 40 років.

  • За час існування він підготував 49 учасників Олімпійських ігор, 13 учасників юнацьких Олімпійських ігор, 145 чемпіонів та призерів чемпіонатів Європи, 98 чемпіонів та призерів чемпіонатів світу.

  • Зі студентами-спортсменами займаються заслужені працівники фізичної культури і спорту, заслужені тренери та майстри спорту України, майстри спорту міжнародного класу.

  • Заклад спеціалізуєтеся на підготовці членів національних збірних з футболу, баскетболу, бадмінтону, легкої атлетики, художньої гімнастики, боксу, академічного веслування тощо.

Що сталося 2 квітня 2024 року в Дніпрі?

2 квітня армія РФ атакувала Дніпро ракетою. Станом на ранок 3 квітня через удар було пошкоджено чотири заклади освіти, зокрема школу та дитсадок.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Розбитий дитсадок

Також понівечено дев’ять багатоквартирних будинків та 25 авто. Поліція продовжує приймати заяви від людей, оселі та майно яких пошкоджені. Зафіксували вже понад пів сотні заяв.

Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени

Потрощені іграшки

Внаслідок удару поранення отримали 18 жителів, 12 з них були госпіталізовані.

На вечір 3 квітня на стаціонарному лікуванні залишалися троє дорослих і п’ятеро дітей. У постраждалих – акубаротравми, струси мозку та множинні забої. За словами лікарів, загрози життю пацієнтів немає. З травмованими дітьми працюють психологи.

Російська влада заперечує, що цілеспрямовано обстрілює цивільну інфраструктуру та житлові будинки міст і сіл України. Проти цього свідчать численні факти ракетних обстрілів, внаслідок яких гинуть цивільні, зокрема діти, руйнуються навчальні заклади, лікарні, храми, а також житлова забудова.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.