Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Яворовська

«Наша дитина назавжди втратила радість і цікавість до життя»

переглядів: 228

Я з чоловіком і донькою до червня 2014 року жила у Донецьку. Через сильні обстріли ми приблизно місяць просиділи у підвалі. Дитина боялася навіть стуку дверей. Ми вимушені були покинути свою домівку й бігти до Миколаєва, рятуючись від війни. На той час доньці було шість років, вона готувалась стати першокласницею.

Раніше наша дівчинка була усміхнена, весела, товариська, ходила на гуртки і дуже любила грати на піаніно. Після 2014 року вона різко закрилась в собі, перестала посміхатися й радіти дитинству, як це роблять усі діти. Такою замкненою вона залишилася дотепер, взагалі не бачить радості у житті й не має мети. Їй взагалі нічого не цікаво, вона не хоче спілкуватись з однолітками.

За час війни на окупованих територіях померли дідусь, бабусі, яких вона не бачила багато років через війну. А у лютому ми знову змушені були бігти: з Миколаєва до села, де взагалі немає ніяких побутових умов, бракує спілкування з людьми, бо там проживає десь близько двох десятків мешканців. Село у занепаді, люди давно з нього виїхали. А у нас немає можливості обрати краще місце, тому що чоловік має інвалідність, і нам бракує коштів.

Ми двічі за вісім років бігли від війни, двічі втрачали все. Кожного разу евакуювались під обстрілами, тому дитина дуже налякана. Вона сама каже, що відчувала себе у безпеці тільки до 2014 року в Донецьку. Психологи благодійних організацій їй не допомогли.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення освіта здоров'я житло діти внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька розлука з близькими 2022 Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій