Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Вікторівна Риндіна

«Наш син став сивим у 20 років»

переглядів: 616

Страшні дні обстрілів довели Ларису Вікторівну, колишню мешканку міста Золоте-3, до сильних потрясінь. На її очах гинули сусіди та знайомі, страх за дітей та внучку не давав спокійно заснути. Тільки покинувши свій будинок і влаштувавшись на мирній території, сім’ї вдалося зітхнути вільніше, але не на повні груди.

Війна – жах, який забрав у нас будинок, наших друзів, і ми змушені були виїхати. Ми пережили жах, у нас довго дочка хворіла, були напади епілепсії.

Ми сиділи в погребі, а потім друзі почали скидати відео, де цілі сім’ї гинули в підвалах під зруйнованим будинком. І ми перестали ховатися в погреб.

Обстріл – це дуже страшно, шибки вилітають, усі картинки, іконки, все зі стін летить, хоча у нас був двоповерховий добрий великий будинок. Ми жили в Золотому-3, а працювали в Первомайську, там і наші друзі. Чоловік і син працювали на шахті Менжинського, вона зруйнована. А я працювала в лікарні.

Ми дивилися на горизонт і бачили, як горять підприємства, як бомблять з того боку, де живуть наші друзі та куми. Чоловік і син прийшли пішки з Первомайська – сім кілометрів, тому що скасували автобус. Це було 22 червня 2014-го, і я чомусь була впевнена, що нас це не торкнеться. Але війна прийшла і до нас ...

Я жила на вулиці Некрасова 9, а на Некрасова 5 влетів снаряд і зруйнував будинок. Ми всі прибігли туди, в цьому будинку знімала квартиру однокласниця моєї дочки. І її тоді не було вдома. Ми всі були вражені, думали, що вона там загинула, адже все було зруйновано. Але, слава Богу, вона та її дитина залишилися живі.

Ну, а потім пішло: один наш загинув Вітя Лисенко, уламком у голову вбило. У моїй співробітниці свекруху розірвало. Люба Ярош, сусідка, через паркан жила. Почали бомбити, чоловік встиг впасти під крільчатники, а Любу вбило.

Це, звичайно, було потрясіння страшне... Страшно було, коли я в погребі сиділа з маленькою онучкою, а великий будинок трясся, і був страх не тільки за себе, але й за дитину.

Під час обстрілів снаряд потрапив просто під ворота нашого будинку. Погреб знаходиться в будинку – і почав валитися цей погреб разом із будинком. Закінчився обстріл, ми відкрили двері – і наш син виліз із льоху весь білий. Він посивів у 20 років! Для нас це був такий шок, що ми мовчки з чоловіком переглянулися, документи взяли і поїхали в Харківську область до друзів.

Наш син став сивим у 20 років

Перші два роки я ридала день і ніч. Я сердечниця, гіпертонік. Потім донька мене протверезила, сказала: «Мама, зате ти нас усіх врятувала». Тепер ми всі разом, діти в Куп’янську знімають квартири. А ми в селі з чоловіком разом. Всі живі, слава Богу.
Повертатися нам нікуди. Коли ми тільки поїхали 2 лютого 2015 року, наш будинок розікрали. Там уже нічого немає, ні огорожі, ні воріт.

У нас онучка – розумниця, відмінниця, спокійна. Якось почалася гроза, вона схопилася за голову і кричить: «Мама, бомблять!» Ми ридали всією сім’єю. Навіть тут я йду з роботи пішки, а поруч газова станція, і у них БТР в роботі. Ось він їде. Я думала, від страху свідомість втрачу! Відбиток залишений на все життя, боїшся.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Золоте 2014 2015 2021 Текст Історії мирних пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+)
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій