Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Григорович Пінаєв

«Нас спалювали живцем: на місто скидали фугасні і фосфорні бомби»

переглядів: 147

До війни у нас було все, що потрібно для нормального життя. 24 лютого десь о четвертій ранку на місто почали падати ракети і бомби. Всі були в шоці, не знали що робити, куди йти. Обстрілювати почали з Лівобережного району і пішли бомбити далі.

Їжу ми готували на вогнищі, якісь запаси харчів були. Щось можна було купити, воду набирали під бомбами у криничці або в річці. Хто їхав на машинах, підвозили.

16 березня вбили дочку. У їхній приватний будинок влучив фугасний снаряд. Зятю відірвало ногу, а дочку і племінника вбило на смерть. І собаку теж. Дім, гараж, машину знесло, все згоріло. Це найстрашніше, що було у мене в житті.

Коли я зранку дізнався, що сталася така біда, я підскочив, полетів туди. Мені сказали, що онучка з зятем вижили. Я знайшов їх у госпіталі. У зятя нога майже відірвана була, трималася на сухожиллях. Госпіталь ще не був розбитий. Там було повно поранений цивільних і військових. Зятю зробили перев'язку, шини поставили, і все. Наступного дня ми виїхали. І поки я його довіз, у нього вже почалася гангрена. Це було як у жахливому сні.

З часом мій будинок розбили повністю. Нас нас постійно скидали фугасні і фосфорні бомби, випалювали живцем. Мені пощастило, що вціліла моя машина.

18 березня ми виїхали з Маріуполя. Дорогою у дві машини, які їхали позаду, влучили снаряди. Їх рознесло вщент разом з людьми. Багато мертвих людей лежали просто на вулиці. Ми їхали через центр у бік Мелекіно, багато жахіть було.

Поки ми доїхали до Запоріжжя, пройшли 27 блокпостів. Зять по дорозі втрачав свідомість, ледве довезли. Але доїхали більш-менш швидко. Окупанти бачили, що зять поранений, на блокпостах нас довго не тримали. У Запоріжжі нам дали конвой, о другій годині ночі ми були в Дніпрі в лікарні імені Мечникова. Зятя одразу поклали на операційний стіл. Там йому пришили ногу. Онучку ми відправили до Польщі, там у мене син.

Ось так я вижив. Зараз я в Ужгороді, живу в школі. А онучка повернулась і живе в Києві з батьком. Там живе бабуся.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій