Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Андріївна

«Нас прихистила сім’я жінки, яка нас ніколи в очі не бачила»

переглядів: 24

Мені 52 роки. Я переселенка з Мар’їнки. Зараз мешкаю у місті Бровари. Маю двох дорослих дітей: одному 32 роки, другому 22. Один син служить у лавах ЗСУ, один працює. 

Я була вихідна, мені зателефонувала моя сестра і сказала, що почалась війна. У нас в Мар’їнці вона почалась ще у 2014 році. Я спочатку подумала, що це жарт. Мій мозок не хотів це приймати. А потім весь час сиділа перед телевізором і спостерігала, що відбувається в інших містах. На початку війни у нас ще було спокійно, а потім все дійшло і до Мар’їнки. 

У тій частині міста, що ближче до Донецька, будинки почали складуватись, як карткові. Ми жили в іншій частині міста. Потім бомби почали прилітати ближче до нас. Когось із сусідів поранило, когось вбило. 

Ми зібрали те, що влізло в автомобіль. Якийсь одяг, речі першої необхідності. Думали, що їдемо ненадовго, десь через місяць повернемось. Але не трапилось так, як планували. Мені подруга запропонувала приїхати у Бровари - тут ми і залишились.

Мене найбільше шокувала жорстокість, яка була у росіян проти мирних людей. Була злість, була ненависть. Не можна з цим змиритись. А потім прийшла байдужість до країни-агресора і віра у свою перемогу. 

Мене приємно вразило те місто, куди я потрапила. Люди дуже добрі, відносяться з співчуттям, з розумінням. Нас прихистила сім’я однієї жінки, яка нас ніколи в очі не бачила. Вона дала оголошення в соцмережах, що надасть свою квартиру безкоштовно, і надала нам квартиру з усіма меблями, технікою, своїми речами. Я їй до сьогодні безмежно вдячна. Інші люди - хтось речима, хтось посудом ділився. 

Ми залишились без свого житла, без налаштованого побуту. У нас був свій приватний будинок, в якому було все необхідне для нормального спокійного життя. Всі залишились без роботи. 

Син менший, який з 2014 року проживав у Мар’їнці, має порушення емоційного стану, добровольцем пішов до лав ЗСУ. Він був вмотивований, бо бачив все, що відбувалось у нашому регіоні. Я за нього сильно переживаю. Вже двічі був поранений. Друзі та однокласники його теж воюють. 

Те, що ми без житла, як Дамоклів меч, висить над головою. Ми офіційно прописані у місті, якого немає. По факту ми бомжі. Живемо в недешевому орендованому житлі. Дякувати, що тут у мене є робота. Старший син зараз влаштувався на роботу в Києві. Фінансів не вистачає. Голодні не сидимо, але ж необхідного ми не можемо собі дозволити придбати. 

Щоб знизити стрес, роблю медитації, дихальні вправи. Але ж коли рідна людина на нулі, то не дуже це виходить. Але я намагаюсь. 

Я оптиміст по життю. Перемога сто відсотково буде нашою. На жаль дуже, дуже високою ціною. Україна буде квітучою, розвиненою, найкращою країною у світі. Я маю надію, що нам допоможуть її відновити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій